Enig leven op beurs mogelijk

Voor de Amsterdamse beurs begint het jaar goed met de aankondiging van het internationale kabelbedrijf Altice om naar de beurs te gaan. Het in Luxemburg gevestigde Altice wil met de beursgang 750 miljoen euro ophalen om de schuldenlast te verlichten.

AMSTERDAM - 2013 was weliswaar een goed jaar voor de beurskoers - de AEX piekte voor het eerst sinds 2008 weer boven de 400 punten - het was een slecht jaar voor het aantal noteringen. Tien bedrijven verlieten de beurs, terwijl er maar twee nieuwkomers waren.

Koffieproducent DE Masterblenders werd verkocht evenals de leverancier van geneesmiddelen Mediq en bergingsbedrijf Dockwise. SNS kwam in handen van de overheid, autobouwer Spyker verliet de beurs wegens een zwakke financiële positie en vastgoedbedrijf Homburg beëindigde zijn notering wegens financiële problemen.

Volgens overnameadvocaat Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy valt er voor 2014 wel weer wat beweging op de beurs te verwachten. 'Het zullen vooral private-equitypartijen zijn die actief worden. Aan de ene kant hebben zijn nog de ruimte en de middelen om bedrijven te kopen en van de beurs te halen, maar aan de andere kant zullen zij door het verbeterde klimaat op de beurs, meer dan afgelopen jaren, weer overwegen bedrijven naar de beurs te brengen.' Burggraaf zegt dat er vaak zowel een beursnotering als verkoop wordt voorbereid.

Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die al een aantal jaren in handen van durfkapitalisten zijn die er wel vanaf willen, zijn HEMA en het afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel. In 2010 onderzocht HEMA-eigenaar Lion Capital al de mogelijkheden om HEMA te verkopen of naar de beurs te brengen, maar de crisis gooide roet in het eten. De eigenaren van Van Gansewinkel, CVC en KKR , wilden de afvalverwerker in 2011 nog naar de beurs brengen, maar ook dit ging niet door wegens de verslechterende marktomstandigheden.

Een bedrijf dat dit jaar zeker naar de beurs zal gaan is Nationale Nederlanden. De verzekeringstak van ING moet worden afgestoten als voorwaarde voor de steun die ING in 2008 van de Nederlandse staat ontving.

Nu de aandelenmarkten weer opleven vormt de beurs een aantrekkelijke manier om geld op te halen voor bedrijven, maar volgens Burggraaf worden bedrijven ook afgeschrikt door de regelgeving en de transparantie-eisen die een beursnotering met zich meebrengen.

'Je ziet dat de toezichthouders steeds strenger worden wanneer een beursgenoteerde onderneming zich niet aan de regels houdt. Dit werd onlangs duidelijk bij Heineken dat een boete van de Autoriteit Financiële Markten riskeert wegens een te late aanmelding van de koop van aandelen door grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken.'

Voor een aantal bedrijven blijft het in 2014 maar de vraag of ze hun notering aan het Damrak behouden, of dat ze worden gekocht. 'De onrust rond KPN is bijvoorbeeld nog niet voorbij en het is goed mogelijk dat Carlos Slim van América Móvil opnieuw met het Nederlandse telecombedrijf om tafel wil', zegt ING-analist Marco Gulpers. 'De Europese Commissie stak vorig jaar een stokje voor de overname van TNT Express door branchegenoot UPS, maar ik sluit niet uit dat een andere partij interesse in TNT Express zal tonen'. En kabelaar Ziggo wordt dit jaar naar verwachting verkocht aan Liberty Global, tevens eigenaar van UPC.

Op de Midkap steekt volgens Gulpers de ontwikkelaar van bioplastic Corbion met kop en schouders boven de rest uit als overnamekandidaat. 'Wanneer het bedrijf een doorbraak weet te maken op het gebied van bioplastic zou het een aantrekkelijke prooi kunnen worden voor chemiebedrijven als DSM of BASF.'

undefined

Meer over