Engel

Een godswonder is geschied: een engel is op aarde neergedaald. Logisch dat de EO er even door van slag was. Actualiteitenrubriek De Vijfde Dag had maar liefst bijna een half uur uitgetrokken voor de verschijning.

'Zeeuwse SGP'ers dragen vrouw voor als lijsttrekker!', kondigde Jeroen Snel aan. In zijn stem klonk een mengeling van opwinding en ongeloof.

Asjemenou.

Lilian Janse heette de engel die volgend jaar de SGP-lijst Vlissingen moet gaan leiden. Zes mannen waren gevraagd, maar hadden bedankt. Zelfs het NOS Journaal kondigde aan dat ze later op de avond in beeld zou komen in De Vijfde Dag. En inderdaad: de kermisattractie werd er tentoongesteld als een wezen uit een ander universum. 'Straks: eten uit de 3D-printer. Maar nu eerst een andere revolutionaire ontwikkeling', zei Snel.

Komt dat zien.

Het geschiedde in Vlissingen. Zee. Een schip voer langs de boulevard. Er klonk muziek van Bløf. Boodschapper van dienst was Ferdinand Koppejan, een al even onvervalste Zeeuwse naam. De verslaggever belde aan bij Lilian en had een cadeautje: een verkiezingsposter met de beeltenis van de engel erop. 'Daad bij het woord', stond erop. En lijstnummer 11.

Lilian had er een mooi plekje voor: aan het keukenraam, zodat iedereen op straat het kon zien.

Ferdinand was opgetogen als een kind over zijn geschenk uit eigen doos: 'Dit zou bijna een revolutionair document kunnen zijn, hè?', pookte hij zijn heilige vuurtje op.

Lilian oogde niet erg 'SGP'. Geen hoofddoekje, geen zwarte kousen, geen lange zwarte jurk, geen deemoedig gebogen hoofd dat de dag des oordeels vreest.

In het NOS Journaal zagen we al een glimp van het fenomeen: ze ging op skates. Goed, in zwarte broek, maar tot op kniehoogte. Als door vleugels gedragen zwierde de engel de stoep over op haar schaatsen. Op weg naar een politieke carrière als eerste vrouw in een streng mannenbolwerk.

Of ze dat zelf ook niet een revolutionaire stap vond, kruidde de nederige Koppejan zijn eigen bezoekje nog maar eens. En de engel sprak: 'Nee, absoluut niet. Als de mannen de verantwoordelijkheid niet willen nemen, moet je niet zeuren. Dan komt er een vrouw.'

En: 'Mijn SGP-inborst is dezelfde als van die andere mannen. Serveer me dan niet af op mijn vrouw-zijn, maar op mijn politieke interesse en de liefde naar God.'

Dat was vloeken in de kerk. Ene Cornelis Mekelenkamp, niet nader aangeduid dan als 'lid', vond het 'een pijnlijke ontwikkeling'. 'Gezien wat de Bijbel ons zegt en voorhoudt, is een vrouw op de lijst niet aan de orde.' Dat had de Heer nu eenmaal bepaald, vanuit Zijn Hoge Zetel.

De vader van Lilian is bestuurslid in de partij. Dat helpt. Hij vond dat soort geluiden 'een vorm van drammerigheid en bemoeizucht'.

Lilian zat even later met man Co en de drie kinderen bij de caravan aan het Veerse Meer. Daar gaan ze elke zaterdag surfen. Toch een beetje over water lopen. Haar dochter vond het 'best wel stoer' van mam.

Probleempje: de SGP haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen niet één zetel. De omstreden kandidatuur zal de aanhang vermoedelijk niet verhogen.

SGP-voorman Kees van der Staaij wilde niet reageren, meldde De Vijfde Dag. Hij vond het maar 'een lokale kwestie'.

Maar toen had hij de engelverschijning bij de EO nog niet gezien.

undefined

Meer over