Engelsen verrassen met energiek spel

Frankrijk, een van de favorieten, had het las-tig tegen een herboren Engeland.

AMSTERDAM - GROEP D

FRANKRIJK - ENGELAND 1-1

Niet eerder werden de kansen van het Engelse voetbalelftal op een internationale titel in eigen land zo laag ingeschat als voor dit EK. Maar al bij zijn eerste optreden bewees de ploeg dat hij niet naar Polen en Oekraïne is afgereisd om te midden van de Europese elite een bijrol te vervullen. Het favoriete Frankrijk had het lang lastig met de verrassend fris en energiek spelende tegenstander, die voor rust zijn 1-0 voorsprong verspeelde door een keepersfout en na de hervatting, zonder zelf in grote problemen te komen, al vroeg aangaf dik tevreden te zijn met het uiteindelijke 1-1 gelijkspel.

De manier waarop Engeland de bal toen langdurig in de ploeg hield, leek op een breuk met zijn verleden van opportunistisch voetbal. Met de dominerende Steven Gerrard aan het stuur werd Frankrijk het initiatief ontnomen. De Fransen kregen geen kans om aan hun eigen opbouw te werken en alleen Samir Nasri slaagde erin met prikkelende aanvalsacties de aandacht op zich te vestigen. Van Karim Benzema, de ster van Real Madrid, kwamen vooral de schoten uit de tweede lijn waarmee de formatie van trainer Laurent Blanc nog de meeste verwarring stichtte.

Twintig wedstrijden achtereen is Frankrijk al zonder nederlaag als gevolg van de wederopbouw waarvoor Blanc na het echec bij het WK in Zuid-Afrika (2010) de verantwoordelijkheid kreeg. De ploeg verliet het wereldpodium na een spelersrevolte toen in chaos, die leidde tot het vertrek van trainer Domenech. De 97-voudige international Laurent Blanc smeedde de afgelopen jaren een nieuw nationaal team met veel klasse en perspectief. Zijn ploeg is, nog steeds, een van de kanshebbers voor de titel bij dit EK.

Bij de Engelsen overheerste de afgelopen maanden de onrust. In de eerste plaats rond de trainerswisseling. De Italiaan Fabio Capello verdween en werd tegen alle verwachtingen opgevolgd door Roy Hodgson en niet door de favoriet van pers en publiek Harry Redknapp. Hodgson kreeg op weg naar het eindtoernooi te maken met blessures van belangrijke spelers (Lampard, Barry en Cahill), moest Rio Ferdinand van Manchester United buiten zijn selectie laten vanwege diens diepgaand conflict met John Terry en kon ook nog eens in de eerste twee EK-duels geen beroep doen op zijn geschorste spits Wayne Rooney.

Onder die sportief treurige omstandigheden mocht Engeland weinig verwachten, maar de verrassing zat maandag vooral in Hodgsons keuze voor een gretige, snelle aan- valslinie, gevormd door Danny Welbeck van Manchester United, diens clubgenoot Ashley Young en de pas 18-jarige Alex Oxlade-Chamberlain van Arsenal. Met een uitgebalanceerde veldbezetting en strakke organisatie op zijn eigen helft slaagde Engeland erin zijn talent aan het front in stelling te brengen. Dat doelman Joe Hart zich bij de Franse druk zo af en toe onzeker toonde, kon de ploeg niet echt verontrusten.

Al na een kwartier liet Engeland een unieke mogelijkheid liggen om de score te openen, toen James Milner prachtig werd vrijgespeeld door Ashley Young, hij er ook nog wel in slaagde om de Franse doelman Lloris te passeren maar daardoor in een hoek terechtkwam waarin hij de bal alleen nog met zijn linkerbeen had kunnen inschieten. Maar juist die controle ontbrak bij de speler van landskampioen Manchester City.

Precies een kwartier later scoorde Engeland wel, de lange verdediger Joleon Lescott drukte zijn voorhoofd bij een vrije trap van Gerrard net iets eerder tegen de bal dan zijn even lange tegenstander Diarra. Diezelfde Diarra dwong doelman Hart vijf minuten later met een kopbal tot een prachtige reflex, maar toen weer vier minuten later Nasri de bal na een combinatie over vier schijven inschoot, reageerde de Engelse keeper weinig alert en liet de Fransen op 1-1 komen.

Na rust leverde Engeland weliswaar scherpte en snelheid in, maar liet de bal soms minutenlang in eigen rijen rondgaan. Frankrijk had juist toen te veel moeite zijn gevreesde aanval met onruststoker Ribéry, schietgrage Benzema en getructe Malouda te bereiken. Het bleef voor de Fransen bij afstandsschoten, waar Engeland al vroeg had aangegeven met 1-1 te kunnen leven in zijn toernooi van nieuwe kansen.

undefined

Meer over