Engelse tabloids al begonnen met het pesten van de Duitsers

De Engels-Duitse voetbaloorlog is, vijf weken voor het WK, al begonnen met een tabloidoorlog. Het Duitse blad Bild is woedend over een foto in de Britse evenknie The Sun van het achterste van Angela Merkel en het onderschrift ‘I’m Big in the Bundestag’....

Op de foto, die is genomen tijdens een vakantie in Italië, haalt de bondskanselier haar onderbroek op. ‘Jullie hebben ons tot in de diepst van onze ziel gekrenkt’, reageert een columnist van Bild. De krant reproduceerde dinsdag de foto met de kop: ‘De Engelsen bespotten onze kanselier.’ Maar een woordvoerder van Merkel zei dat de regeringsleider zich er niet druk over maakt. The Sun die online nog meer foto’s publiceerde, stelde bijna verheugd in een nieuw artikel ‘dat Duitse politici en kranten boos hebben gereageerd op onze ‘achterste-onthulling’, maar dat de kanselier bewezen heeft gevoel voor humor te hebben door ons niet voor smaad aan te klagen’.

Duitse woede op Engelse grappen – hoe smakeloos ook – heeft meestal ook een averechts effect. Zo nodigde een Duitse ambassadeur in de jaren negentig de hoofdredacteuren van de Britse tabloids uit voor een diner en verzocht ze heel diplomatiek te stoppen met ‘Duitsertjes pesten’ (Krautbashing). Het leverde de volgende dag de krantenkop op ‘The Hun talks to the Sun’. De Duitse minister Joschka Fischer van Buitenlandse Zaken riep in 2004 de Engelsen nog op hun vooroordelen over Duitsers te laten varen, omdat ze de relaties tussen beide landen zouden schaden. De tijd van ‘Don’t mention the war’ uit Fawlty Towers, ‘Allo, Allo’ en ‘Daar komen de Schutters’ is voorbij, betoogde Fischer. Hij had zijn woorden nog niet uitgesproken of meteen werd een apart kanaal opgericht voor herhaling van deze sitcoms.

Alleen tijdens het EK Voetbal in 1996 moest een tabloid gas terugnemen. The Daily Mirror moest zijn excuses aanbieden voor de kop Achtung Surrender aan de vooravond van de interland Engeland-Duitsland. De Britse voetbalbond FA probeert op dit moment herhalingen van deze incidenten te voorkomen. Engelse supporters zijn door bondscoach Sven Goran Eriksson persoonlijk opgeroepen in Duitsland geen beledigende liederen als ‘Ten German Bombers’ (tekst: There were ten German bombers in the sky, Then the RAF from England shot one down, There were nine German bombers in the sky, enz. enz.), ‘Dambusters March’ en ‘Stand up if you hate Germans’ aan te heffen. Maar of het Britse legioen echt de voorgestelde variant ‘Ten German Peacekeepers’ zal zingen, valt te betwijfelen.

Meer over