Engels popblad maakt gehakt van Tony Blair

Het is 1 mei 1997 en Tony Blair is cool, New Labour is cool en New Britain is cool. Tony Blair is gekozen en hij wordt de eerste rock-'n-roll-premier van Groot-Brittannië - was hij vroeger in Oxford niet de zanger van de Ugly Rumours en speelde hij niet nog steeds...

Het verkiezingslied van New Labour was een popsong: Things Can Only Get Better, van D-Ream. Noel Gallagher, brein achter Oasis, bezocht Downing Street 10, en in zijn spoor volgde een hele rij popcoryfeeën.

Maar nu zijn we tien maanden verder, en Tony Blair is helemaal niet cool meer. Net zomin als Labour en Britain. Tenminste, dat schrijft New Musical Express, het toonaangevende poptijdschrift in Groot-Brittannië. Als het blad de tijdgeest goed weergeeft, staat het er met New Labour slecht voor. NME maakt gehakt van Tony.

Kop 1: 'Ooit het gevoel gehad te zijn verraden?'

Kop 2: 'Rock-'n-roll pakt de regering aan.'

Kop 3: 'Verraden. De oorlog van de Labourregering tegen jou.'

Kop 4: 'De sterren geven Blair een schop onder zijn kont.'

Dat er iets niet helemaal goed zat tussen de jeugdcultuur en New Labour, bleek een paar weken geleden al. Toen keerde, tijdens de uitreiking van de Brit Awards, Chumbawamba's zanger Danbert Nobacon de ijskoude inhoud van een champagnekoeler om boven het hoofd van vice-premier John Prescott. Hij deed dat 'namens alle alleenstaande moeders, pensioengerechtigden, ontslagen havenarbeiders, studenten die collegegeld moeten gaan betalen, daklozen en de onderklasse die lijdt in handen van de Labourregering'. Prescott was drijfnat en not amused.

Maar NME's douche is zo mogelijk nog kouder. 'Goedemorgen meneer Blair, dit is uw wake-up call', schrijft het blad. 'De wittebroodsweken van New Labour zijn voorbij. Van de tientallen jaren oude, instinctieve en diepgewortelde pro-Labour sympathiën van de rockmuziek is niets meer over.'

En waarom niet? 'Van de voorgestelde avondklok voor onder 18-jarigen tot de weigering de drugswetten te herzien, van de afschaffing van studiebeurzen tot de introductie van Welfare to Work: New Labour trekt zich niets van ons aan en neemt het ons in de zeik.'

Tony Blair, vindt NME, heeft gekozen voor Uncool Britain, 'voor de rijken, de machtigen, het establishment, de bevoorrechten, de reactionairen'. Een recente speech in Washington deed voor het blad de deur dicht. 'Daar beleed hij zijn liefde voor middle-England, dat centrum van bekrompen, kleingeestige, cultureel conservatieve, politiek reactionaire, homofobe, xenofobe, racistische en misantrope Daily Mail-lezers.'

NME vroeg popsterren, veelal afkomstig uit de arbeidersklasse, wat zij van de premier en New Labour vonden. Ook dat leverde geen opwekkende bedlectuur op voor Tony. Een selectie:

'Ze voeren een beleid dat de zwakkere groepen in de samenleving aanpakt, alleen om de banken en de City te laten zien dat ze net zo vals zijn als het vorige zootje.' (Tim Burdon, The Charlatans.)

'Het verschil tussen Labour en de Conservatieven is dat je ze verschillend spelt.' (John Power, Cast.)

'Thatcher was tenminste eerlijk over de systematische vernietiging van de vakbonden en de arbeidersklasse. Blair niet. Of ik ooit een bezoek aan Downing Street zou brengen? Ja, met een pond Semtex of een spijkerbom.' (Bobby Gillespie, Primal Scream.)

'Het is erg teleurstellend. Het is op een bepaalde manier erger dan toen de Tories wonnen, omdat je daarvan wel verwachtte dat ze met dezelfde stront zouden aankomen.' (Jarvis Cocker, Pulp.)

'Ik voel me extreem bedreigd. Het zijn wolven in schaapskleren. Ze richten zich op dezelfde mensen als de Tories. Op mensen die klagen over de belastingen, maar geen uitkering nodig hebben.' (Mark Morris, The Bluetones.)

Tommy Scott, van Space, deelt de laatste dolkstoot uit. 'Het is alsof ze denken dat de beste manier om aan de macht te blijven is net zo te worden als de Tories. Het is obsceen. Ik ben bang voor Tony Blair. Hij heeft een beetje een sluw gezicht, hij ziet er kwaadaardig uit. Er hangt iets gluiperigs en sinisters om hem heen.' Bert Wagendorp

Meer over