Engels kind moet groente met snoepsmaak

Dat de voedingsgewoonten van Engelse kinderen buitengewoon slecht zijn wisten wij allang, maar het is nu door wetenschappelijk onderzoek bevestigd....

Aangezien wij een dochter van vijf hebben, krijgen wij bij ons thuis in Sevenoaks na schooltijd regelmatig andere vijfjarigen over de vloer. Die moeten om vijf uur te eten hebben, een gewoonte die tea wordt genoemd, hoewel er geen thee aan te pas komt. Tea betekent een bord spaghetti, bonen in tomatensaus of patat.

Eerst presenteerden wij de gasten hierbij een schaaltje groenten. Onze Hannah, streng maar rechtvaardig opgevoed, was steevast de enige die braaf wat komkommer, radijs, sla of bloemkoolstronkjes naast haar spaghetti legde. De Engelse kinderen bekeken dit met een van afschuw vervuld gezicht. 'Yeaaach, vegetables', zeiden ze. En ze vroegen of ze niet een paar snoepjes of een zakje chips bij de bonen konden krijgen.

Eerst probeerden wij nog pedagogisch verantwoord uit te leggen dat groenten zo gezond waren, maar daar zijn we mee opgehouden. Nu kloppen wij het vriendinnetje op de schouder en zeggen vriendelijk: 'Dan moet je het zelf maar weten, klein verwend Engels rotkreng.' Deze Nederlandse woorden hebben altijd het gewenste effect: een dankbare blik, het kind begrijpt dat de groenten mogen blijven staan.

Een onderzoek van de Universiteit van Strathclyde heeft nu uitgewezen dat veel kinderen, vooral die uit de arbeidersklasse, maar één keer per jaar groenten eten, en wel tijdens het kerstdiner. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van de Cancer Research Campaign (CRC) en betaald door Iceland Frozen Food, een bedrijf dat bevroren groente op de markt brengt.

Vijf porties groente of fruit per dag zouden volgens de CRC een positieve invloed hebben op de gezondheid, en vooral de kans op verschillende vormen van kanker verminderen. Van de 300 duizend kankergevallen die zich jaarlijks in Groot-Brittannië voordoen, heeft naar schatting eenderde te maken met slechte voedingsgewoonten. Britten eten gemiddeld vijftig kilo groenten per jaar, de helft van wat bijvoorbeeld Fransen en Italianen verstouwen. Daar moet wat aan gedaan worden, vinden gezondheidsgoeroes, en vindt ook de verzamelde groentehandel. 'De culturele positie van groenten moet worden veranderd', zei professor Gerard Hastings, leider van het onderzoeksteam uit Strathclyde.

Gordon McVie, directeur van de CRC, kwam deze week met het ei van Columbus. Als kinderen niet van groenten houden, redeneerde hij, maar wel van chips en pizza's, dan moet je ervoor zorgen dat groenten niet langer naar groenten smaken, maar naar chips en pizza's.

Bij Iceland vonden ze dit een ronduit geniaal idee. Directeur Malcolm Walker kondigde aan dat zijn bedrijf 'binnen enkele weken' met een assortiment groenten op de markt zal komen dat geheel aan de kindersmaak zal zijn aangepast. 'Dat is technisch heel gemakkelijk.' Wij kunnen, beloofde Walker, straks bloemkool kopen met kaas- en uiensmaak. Evenals worteltjes die naar garnalensaus smaken, doperwtjes met pepermunt- en broccoli met pizzasmaak.

De groenten zullen ook nog eens in kindvriendelijke verpakking worden aangeboden. Als eerbewijs aan de man die de groentenwereld voorgoed veranderde, zullen ze 'Professor McVie'-groenten worden gedoopt.

'Wij geloven dat we hiermee enkele absolute winnaars op de markt zullen brengen', zei Walker. 'Maar uiteraard is het aan de kinderen om te oordelen.' Een eerste eigen onderzoek wees uit dat het plan op een positieve ontvangst onder kleuters kan rekenen. Josephine (5) opperde nog de mogelijkheid van boontjes met snoepsmaak, Kate (5) dacht aan kool die naar ketchup smaakt.

Wij zijn wel bang dat de McVie-groenten het binnen de kortste keren onmogelijk zullen maken onze Hannah (5) nog zover te krijgen genoegen te nemen met komkommer met komkommersmaak, of met bloemkool waar die ordinaire bloemkoolsmaak aan zit.

Bert Wagendorp

Meer over