NIEUWSEK Voetbal

Engeland neemt enige klip buiten Londen eenvoudig en staat in de halve finale op het eigen Wembley

Het liep zaterdag op simpele wijze goed af met dat ene EK-uitstapje van Engeland buiten Wembley, die ene te omzeilen klip buiten de vertrouwde omgeving. Engeland ging op reis naar Rome en won eenvoudig van Oekraïne (0-4), om snel weer naar huis te reizen.

Jordan Henderson kopt de 0-4 binnen. Beeld AP
Jordan Henderson kopt de 0-4 binnen.Beeld AP

Want thuis, in Londen, moet het gebeuren de komende week: de machtsgreep in het Europese voetbal voor landen. Oh, wat een saai voetbal speelde Engeland opnieuw, in de eerste helft althans, maar de ploeg wint telkens. Engeland speelt bijna iedereen kapot. Pas als dat eenmaal is gebeurd, rijgt het franje aan het patroon van degelijkheid. Oekraïne was allang knockout, kort na rust, wist niets uit te richten tegen hoge ballen, en dan heeft Engeland ook nog een brede bank vol kwaliteit. Het was een spanningsloze kwartfinale, zaterdag in Rome.

Engeland krijgt ook geen doelpunt tegen. Het trekt een verdedigende muur op, met mannetjesputters Maguire en Stones in het centrum. Het heeft aanvallend veel talent, en dat talent levert doelpunten en boezemt de tegenstander schrik in. Maar het enige dat echt telt, is het hogere doel. De Europese titel. Het land met clubs die alles en iedereen kopen, dat heerst in het clubvoetbal, wil eindelijk ook het landenvoetbal beheersen.

Als dat maar een keer goed gaat. Ja, al dat aanvallende talent op de bank, daarover schrijven ze pagina’s vol in de kranten, maar bondscoach Gareth Southgate kan ze niet allemaal tegelijk opstellen. Raheem Sterling en Harry Kane zijn onomstreden bij hem en qua cijfers maken ze dat waar. Ze hebben zes van de acht doelpunten gemaakt, in vijf duels. Ze zijn belangrijke pionnen op de weg naar die ene missie: de toernooiwinst. Ze zijn nu vaak genoeg op schlemielige wijze uitgeschakeld, de uitvinders van het spel.

Harry Kane viert zijn tweede goal, de 0-3 voor Engeland. Beeld AFP
Harry Kane viert zijn tweede goal, de 0-3 voor Engeland.Beeld AFP

Jammer voor Jack Grealish, de publieksspeler bij uitstek, of voor Rashford, die bij 0-4 inviel. Mason Mount was terug als aanvallende middenvelder, nadat hij een tijdje ontbrak omdat hij in de buurt was geweest van een coronapatiënt. De verdedigers zijn op het oog weinig beweeglijke mannen die snel naar achteren lopen als de tegenstander de bal heeft, die weinig initiatief nemen. Maar de ploeg heeft nul doelpunten tegen. Nul. Gewonnen van Kroatië, van Tsjechië (beide 1-0), van Duitsland (2-0) en Oekraïne (4-0). Gelijk tegen Schotland (0-0).

Kort na rust kopte verdediger Harry Maguire, over wie al zoveel denigrerende grappen zijn gemaakt sinds hij voor meer dan 80 miljoen naar Manchester United verhuisde, een vrije trap van Luke Shaw binnen, de linksachter die zo vaak een assist geeft, die in 2015 eens zo zwaar geblesseerd raakte na een tackle van PSV’s Moreno in de Champions League. Shaw keerde langzaam terug en kreeg zijn loopbaan weer op de rails. Zaterdag kreeg hij een ovationeel applaus toen Southgate hem wisselde bij 0-4, na twee assists.

Het voetbal moet van de Engelsen naar huis komen, na 55 jaar van pijn, sinds de wereldtitel van 1966. Het is min of meer een bevel. Kom. Thuis. En het komt weer thuis nu, althans, fysiek alvast, want Engeland speelt nog één of twee duels op Wembley. Eerst woensdag, tegen Denemarken. Dan volgt zondag de eventuele finale, tegen de winnaar van de Zuid-Europese kraker Spanje - Italië.

Sterling en Kane maakten samen zes van de acht doelpunten, in vijf duels. Beeld AFP
Sterling en Kane maakten samen zes van de acht doelpunten, in vijf duels.Beeld AFP

Sterling en Kane zijn dus de belangrijke schutters. Over Kane ging het telkens in de pers, omdat hij in de eerste drie duels geen doelpunten maakte. Geduld was het adagium, maar de pers heeft geen geduld, want het moet. Nu. Zijn openingsdoelpunt in de vierde minuut was prachtig: een steekpassje van Sterling, de koele afronding van de spits van Tottenham, die op de nominatie staat naar Manchester City te verhuizen, want City speelde vaak zonder spits afgelopen seizoen, en Kane wil ook wel eens in een clubelftal voetballen dat iets wint. De aanval kreeg ook steun van Jadon Sancho, eindelijk in de basis, doch niet echt opvallend.

Kane maakte ook de 0-3, na een voorzet van Shaw, perfect aangesneden, goed gekopt en matig gekeept van Bushchan. Ook de 0-4 was een kopbal, nu van invaller Henderson, na een hoekschop van Mount. Drie doelpunten in iets meer dan een kwartier. Oekraïne was vermorzeld. Het maakte in de vorige wedstrijd tegen Zweden al een uitgeputte indruk, maar toen wist de ploeg van bondscoach Sjevtsjenko in de laatste minuut van de verlenging te scoren.

Het wordt een hectische week in Engeland, zoveel is duidelijk.

Meer over