Engeland naar de stembus

Ongeveer 23 miljoen inwoners van Engeland, meer dan de helft van het electoraal van het Verenigd Koninkrijk, kunnen donderdag vanaf 08.00 uur hun stem uitbrengen in gemeenteraadsverkiezingen....

ANP

De stemlokalen sluiten om 23.00 uur. In totaal staan er 4360 zetels op het spel in 176 gemeenteraden. De stembusgang geldt als een test voor de populariteit van Blair, die aan zijn derde en laatste ambtstermijn bezig is. De eerste minister en zijn regeerploegen buitelen al weken van schandaal in schandaal en de roep op een voortijdig vertrek van Blair is groot.

Tijdens een verhit debat in het Lagerhuis woensdag verweet de conservatieve oppositieleider David Cameron de regering opnieuw wanbeheer en onzorgvuldigheid. Minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken en vice-premier John Prescott, twee vertrouwelingen van Blair, liggen zwaar onder vuur: Prescott wegens een seksaffaire en Clarke omdat meer dan duizend illegale criminelen na het uitzitten van hun straf niet het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezet. Volgens Blair, die al negen jaar aan de macht is, is dat probleem al voor zijn regeerperiode ontstaan.

Clarke heeft woensdag beloofd dat buitenlandse veroordeelden voortaan sneller worden uitgezet. Clarke zei tegen het Lagerhuis dat gevangenen na het einde van hun straf waar mogelijk direct het land zullen worden uitgezet, tenzij dat om zwaarwegende redenen niet mogelijk is.

Meer over