WK 2014

Engeland en Italië strijden in de jungle

Engeland en Italië spelen morgen in Manaus, een stad omringd door jungle, het topduel in poule D. De wedstrijd tussen de wereldkampioen van 1966 en die van 1934, 1938, 1982 en 2006 in de speelstad die wordt gevreesd om de vochtige hitte en afgelegen locatie wordt geleid door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.

null Beeld ap
Beeld ap

De balans tussen Engeland en Italië is met 9 winst voor Italië en 8 voor Engeland bijna gelijk, maar op een WK of EK versloeg Engeland de Azzuri nog nooit. Engeland loopt sowieso niet over van zelfvertrouwen na de 0-0 tegen Honduras in het laatste oefenduel. Wayne Rooney en Steven Gerrard zijn de belangrijkste krachten in de selectie die op reservekeeper Forster na volledig in Engeland voetbalt, maar het is de vraag hoe de rest van de relatief jonge selectie zich presenteert.

Ook Italië is niet in goede doen. De laatste zeven interlands werden niet gewonnen, al komt Italië vaak pas op stoom als het echt ergens om gaat. De ploeg van trainer Cesare Prandelli rekent op de ervaring van spelers als Andrea Pirlo en hoopt op een ingeving van Mario Balotelli.

'De eerste wedstrijd winnen is heel belangrijk', zei de Engelse oud-international Bryan Robson. 'Herstellen van een verlies zou heel moeilijk worden.'

Meer over