Engeland droomt van kick-and-rush-succes

LONDEN - Nu de Engelse topploegen Arsenal en Manchester City klop hebben gehad van Bayern München en Barcelona in de Champions League heerst er vertwijfeling op het eiland.


Spelers en managers geven de scheidsrechters de schuld, terwijl er onder analisten heimwee begint te ontstaan naar het kick-and-rush-voetbal, de spelsoort waarmee Engeland geschiedenis schreef.


De cijfers spreken dan ook voor zich. Een 2-0-nederlaag thuis in Manchester, gevolgd door een 2-1-nederlaag in het stadion Nou Camp. The Citizens zijn nog niet sterk genoeg om Barcelona te verslaan.


Aanvoerder Yaya Touré zag het anders. Volgens de Ivoriaan had zijn ploeg verder gebekerd als beide wedstrijden zouden zijn geleid door 'goede scheidsrechters'. Ploeggenoot Samir Nasri klaagde dat zijn ploeg 'geen enkele hulp van de scheidsrechters' heeft gehad.


Kort daarvoor had de Franse scheidrechter Stephane Lannoy geweigerd een strafschop te geven nadat Edin Dzeko in kansrijke positie was aangetikt. Wegens een wat al te fel protest zag Pablo Zabaleta rood.


De woede van City stamt uit de eerste wedstrijd waarin Lionel Messi, bij een 0-0- stand, een penalty kreeg nadat hij net buiten de zestienmeter was neergehaald. Manager Pellegrini verweet de Zweedse scheidsrechter Jones Eriksson partijdigheid.


Arsenal-manager Wenger heeft het ook gehad met de arbitrage. Voorafgaand aan de wedstrijd van zijn ploeg in München (1-1, 2-0-verlies in Londen) had hij de Noorse scheidsrechter Svein Moen gesmeekt om een 'eerlijke kans'.


Net als Pellegrini meent hij dat scheidsrechters uit kleine voetballanden te vaak trappen in de gehaaide trucjes van topspelers. Zo heeft Wenger het helemaal gehad met Arjen Robben. In beide wedstrijden 'versierde' de Nederlandse international een strafschop volgens de coach.


De klaagliederen van Wenger en Pellegrini klinken eenzijdig. Het doelpunt van Arsenal in München had niet mogen worden goedgekeurd, terwijl Neymars treffer in Barcelona ten onrechte was afgekeurd wegens buitenspel.


Een rugbytackle van City's Joleon Lescott op Messie bleef onbestraft, terwijl de Argentijn even later een strafschop werd onthouden. De managers en spelers lijken de aandacht te willen afleiden van het falen van hun ploegen in Europa.


Afgelopen jaren zijn de Engelse topclubs steeds 'Europeser' gaan spelen, niet verwonderlijk omdat er haast geen Engelsman meer meespeelt.


Het 'civilisatieproces' blijkt ook uit de cijfers. Het aantal passes is in tien jaar tijd met 120 per wedstrijd gestegen, van 750 naar 870. Ze bereiken ook steeds vaker hun bestemming, van 71 naar 80 procent. Vooral het vreemdelingenlegioen van Wenger speelt bij vlagen prachtig combinatievoetbal.


Maar toch waren City en Arsenal, net als vorig jaar, geen partij voor de Spaanse en Duitse top. In The Guardian opperde Michael Cox daarom om maar weer een wat 'Engelser' te gaan spelen, dus harder en soms met een lange, hoge bal.


Want was het niet opvallend dat het technisch superieure Bayern alleen in de problemen was gekomen toen Arsenal er aan het begin van de heenwedstrijd flink inging. Terwijl Barcelona pas moeite kreeg nadat de sterke en lange Dzeko het veld van Nou Camp had betreden.


Bij Manchester United lijkt kick-and-rush-liefhebber David Moyes, de coach die Sir Alex Ferguson moet doen vergeten, al te zijn begonnen met de herintroductie van de 'Engelse stijl'.


Tegen Fulham vestigde zijn ploeg vorige maand een record met bijna honderd voorzetten. 'De laatste keer dat Wayne Rooney zoveel crosses heeft gezien, was tijdens het nakijken van zijn eindexamen', constateerde een toeschouwer bij die wedstrijd.


Volgende week moeten Manchester United tegen Olympiakos Piraeus (0-2-verlies in de eerste wedstrijd) en Chelsea (1-1 tegen Galatasaray) de Engelse eer redden in de Champions League.


Met of zonder hulp van de scheidsrechters.

Meer over