Energiegigant uit Spanje mijdt eigen land om beleid Rajoy

MADRID - De Spaanse energiegigant Iberdrola keert Spanje de rug toe vanwege het gevoerde energiebeleid van de regering Rajoy. Het korten van subsidies op duurzame energiebronnen en de aanhoudende onduidelijkheid over de elektriciteitsprijzen hebben zoveel onzekerheid gecreëerd, dat Iberdrola zijn blik liever richt op het buitenland en de investeringen in Spanje tot een minimum terug brengt.

Dit zei bestuursvoorzitter Ignacio Sánchez Galán afgelopen week tijdens een presentatie van de ondernemingsstratie van Iberdrola voor internationale investeerders in Londen. 'Wij steken ons geld in projecten en landen met een voorzienbare en stabiele regelgeving', aldus Galán.

De uitspraken van de Iberdrola-topman wekten thuis in Spanje grote woede en verontwaardiging. In brede kring werden de uitspraken beschouwd als een aanval op het imago van Spanje, juist nu het land buitenlandse investeerders hard nodig heeft. Minister van industrie José Manuel Soria beschuldigde Iberdrola ervan al jaren zijn investeringen in Spanje terug te draaien. 'Daarom heeft het niks te maken met de herziening van de energiemarkt die gedurende 2013 in Spanje heeft plaats gehad.'

De aankondiging van Iberdrola volgt na een stroom van arbitragezaken die zijn aangezwengeld door buitenlandse investeerders in de Spaanse energiesector en waarmee vele miljarden euro's zijn gemoeid. Het gaat daarbij veelal om projecten in wind- en zonne-energie. Na eerder de garantietarieven drastisch te hebben teruggedraaid, voerde de regering Rajoy vorig jaar een extra heffing op de groene energie in, samen met een drastische herziening van het systeem voor de elektra-prijzen. Als gevolg hiervan is een groot deel van de in Spanje gelegen zonne-energieparken met ingang van dit jaar onrendabel geworden. Investeerders verwijten Spanje dat het zijn afspraken niet nakomt en daardoor met terugwerkende kracht de miljardenrekening van de energiesector op hen afwentelt.

In het geval van Iberdrola, een van de leidende bedrijven op de energiemarkt, resulteerden de aanpassingen in de energieprijzen in een winstdaling van 7 procent tot 2,6 miljard euro in 2013. Iberdrola zal daarom de 9,6 miljard euro aan investeringen die het bedrijf tot en met 2016 heeft gepland, vooral besteden in Groot-Brittannië (41 procent), de Verenigde Staten (17 procent) en Latijns-Amerika (23 procent). Daar concentreert Iberdrola zich op Mexico, waar het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste private onderneming in de energiesector. 'Op dit moment zijn we meer Brits, Amerikaans en Mexicaans dan Spaans', aldus Galán.

Dat laatste was behoorlijk tegen het zere been - zeker omdat de Spaanse investeringen nu onder het kopje 'de rest van de wereld' in het jaarverslag van Iberdrola zijn ondergebracht. De bestuursvoorzitter haalde daarnaast fel uit naar het beleid van de regering Rajoy in de energiesector.

Volgens Galán schendt de regering de basisprincipes voor goed energiebeleid op het gebied van een gegarandeerde distributie, de concurrentie tussen de bedrijven en de duurzaamheidsprincipes. Spanje zit daardoor nu opgescheept met aan de ene kant een overcapaciteit in de productie, terwijl de meeste vervuilende steekolencentrales worden bevoordeeld ten opzichte van schonere energiecentrales, aldus de bestuursvoorzitter.

undefined

Meer over