En weer wint Gallopin, nu dankzij papa

OYONNAX - Vijftig jaar lang maken ze al deel uit van het Franse wielrennen. Weet je dan wat het betekent als een familielid de gele trui verovert, vroeg Alain Gallopin zondag toen hij zijn neefje op het Tourpodium had zien staan met de gele trui om de schouders. Hij was in tranen geweest.

Woensdag hield de ploegleider van Trek het aan de finish van Oyonnax droog, maar kreeg uitgerekend de winnaar van de elfde etappe het zelf te kwaad. De lijdensweg, zoals hij zijn dag in de gele trui noemde, was onmiddellijk vergeten.

Elke zondag is er in Frankrijk wel ergens een telg van de familie Gallopin die een wedstrijd rijdt, bij de profs of in een dorpskoers. Maar niet eentje schreef er in een week een gele trui én een ritzege in de Tour bij op zijn palmares. 'Voor de familie is dit enorm', stamelde oom Alain Gallopin. 'Wij hebben echt passie voor de koers.'

De 26-jarige Gallopin reed woensdag op minder dan 3 kilometer voor de streep weg uit een groepje met Peter Sagan, Michael Rogers en Michael Kwiatkowski, dat in de afdaling van de Côte d'Échallon tot stand was gekomen. De renner van Lotto-Belisol hield net stand voor een jagende groep, waarvan de Duitser John Degenkolb de sprint won. 'Toen ik het geel pakte wist ik dat ruim voor de finish, maar nu was ik pas honderd meter voor de streep zeker van de zege. Daardoor waren mijn emoties sterker. Ik beleef een Tour waar ik nooit van had durven dromen', zei Gallopin.

Hij droeg de zege op aan zijn familie. Zijn vader Joël, eind jaren zeventig ploeggenoot van Joop Zoetemelk, had hem gezegd de finale van de rit naar Oyonnax goed te verkennen, omdat hij vond dat er kansen lagen voor een renner met zijn kwaliteiten. 'Ik wil hem daarvoor bedanken', zei Gallopin. 'Nadat ik dicht bij een zege was in Sheffield en Nancy had ik deze dag aangekruist.

undefined

Meer over