En weer verlaat een toppaard zijn Nederlandse ruiter

De laatste jaren zijn veel sterren naar het buitenland verdwenen. Een overzicht van de spring- en dressuur-paarden die Nederland nog heel wat prijzen hadden kunnen opleveren.

Dressuurpaard: Vitana-V

Ruiter: Madeleine Witte-Vrees

Succes: Witte-Vrees en Vitana-V reden in december hun eerste internationale wedstrijd. De merrie viel op, waarna kenners voorspelden dat Witte-Vrees het paard niet lang zou houden.

Verkocht: In februari 2014 aan de Spaanse Morgan Barbançon Mestre.

Hoe gaat het nu? Drie dagen na de bekendmaking van de verkoop won de Spaanse amazone met Vitana-V de Grand Prix van Schijndel.

Springpaard: Simon

Ruiter: Jeroen Dubbeldam

Succes: Dubbeldam en Simon stonden in 2011 even eerste op de wereldranglijst. De combinatie gold tot de verkoop als een belangrijke kandidaat voor een medaille in Londen.

Verkocht: In november 2011 aan de Amerikaanse familie Wexner.

Hoe gaat het nu? Simon vormt een combinatie met de Amerikaanse amazone Beezie Madden. De beoogde kwalificatie voor Londen mislukte met Simon; Madden kwam daar uit met een ander paard. Ruim een half jaar later won het duo wel de wereldbekerfinale in Zweden.

Springpaard: Okidoki

Ruiter: Albert Zoer

Succes: De combinatie Zoer/Okidoki was in 2006 medeverantwoordelijk voor het goud van het Nederlands team op de Wereldruiterspelen.

Verkocht: In januari 2010 aan de Argentijn José Larocca.

Hoe gaat het nu? De nieuwe eigenaar had zijn zinnen gezet op medailles op de Wereldruiterspelen en de Olympische Spelen, maar 21 juli, een half jaar na de verkoop, werd bekend dat Okidoki is overleden. Dit was het gevolg van complicaties na een operatie vanwege een peesblessure.

Dressuurpaard: Totilas

Ruiter: Edward Gal

Succes: In combinatie met Gal groeide Totilas uit tot het beste dressuurpaard ter wereld. Het duo brak wereldrecords en won vier jaar geleden drie keer goud tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky. Gal zou met Totilas debuteren op de Olympische Spelen in Londen, maar het paard werd bijna twee jaar daarvoor verkocht.

Verkocht: In oktober 2010 aan de Duitser Paul Schockemöhle.

Hoe gaat het nu? Totilas komt onder leiding van de Duitse dressuurruiter Matthias Alexander Rath niet tot grootse prestaties. De oorzaak? De afwisseling van blessureleed en ziekte bij zowel ruiter als paard, alsmede het niveauverschil tussen Gal, de man die de beste ruiter van de wereld wordt genoemd, en Rath. Eigenaar Paul Schockemöhle blijft positief. Hij noemt de Wereldruiterspelen als eerste doel voor Totilas en Rath.

Springpaard: Dejavu

Ruiter: Gert-Jan Bruggink

Succes: Begin dit jaar eindigden Bruggink en Dejavu als tweede bij Jumping Amsterdam, daarnaast won de combinatie het afgelopen jaar twee keer een grand prix.

Verkocht: In maart 2014 aan de Qatar Equestrian Federation.

Hoe gaat het nu? Dejavu komt uit onder de vlag van Qatar en vormt een combinatie met Bassem Hassan Mohammed. Voor Bruggink is het zijn tweede toppaard dat in korte tijd is verkocht. De merrie Andrea werd eind december verkocht aan een ruiter uit Saoedi-Arabië.

Springpaard: Utascha

Ruiter: Jeroen Dubbeldam

Succes: Met Dubbeldam won Utascha de Grand Prix van Outdoor Gelderland en een wereldbekerwedstrijd.

Verkocht: In december 2013 aan de Military Sport Association in Qatar

Hoe gaat het nu? De Qatari zetten met Utascha in op medailles bij de Wereldruiterspelen in augustus.

Springpaard: London

Ruiter: Gerco Schröder

Succes: Twee zilveren medailles bij de Spelen in Londen.

Hoe gaat het nu? London, uit de springstal van het failliete vastgoedbedrijf Eurocommerce, wordt op 7 april via internet geveild. Dan wordt duidelijk of het toppaard inzetbaar blijft voor het Nederlands team, of verdwijnt naar het buitenland.

undefined

Meer over