En waar blijft Aart Staartjes?

Plaats: Alkmaar
Kleding: Zwart-wit mantelpakje
Citaat van de dag: 'Het is helemaal geen gouden koets!'

Kwart voor twee, groep 7 van de Alkmaarse St. Adelbertusschool staat langs de Mient, hartje Alkmaar. Meester Paul Vrasdonk heeft zijn klas 's ochtends nog wat koninklijke informatie verschaft. 'Dat je Zijne Hare Koninklijke Hoogheid moet zeggen', zegt Kimberly.

Kimberly wil zonder meer Zijne Hare Koninklijke Hoogheid Máxima de hand schudden. Zij zal, kondigt ze vastberaden aan, daartoe over het dranghek klimmen. Een agent zegt dat zulks pertinent is verboden.

'Ik zou hier voor mezelf niet gaan staan', zegt meester Paul. 'Maar ik vind wel dat de kinderen dit moeten meemaken.' Allemaal dragen ze een zelfgemaakte oranje kroon.

'Hoera hoera voor Máxima', zingen ze, de toekomstige onderdanen van de Argentijnse koningin. Die is nog in geen velden of wegen te bekennen trouwens. Om vijf voor drie moet ze hier langskomen, per koets, op weg naar het gemeentehuis.

Om half drie de eerste tekenen van ongeduld. 'Wanneer komt dat mens?', vraagt Hannah. Want, laat dat duidelijk zijn, ze staan hier alleen voor Máxima. 'Echt niet voor Willem', zegt Kimberly. Om de tijd te doden spelen ze een spelletje. 'Hoe heet de vader van Máxima?' 'Frits', zegt Hannah. 'Frits Zorreguieta.'

Kwart voor drie. Het sinterklaasgevoel maakt zich meester van de Adelbertus-clan. 'Ik mis Aart Staartjes die zegt dat ze verdwaald zijn', zegt de juf van groep 5. 'Ja, en de Wegwijsprins', zegt meester Paul.

Drie uur, geen Máxima. Het programma in Haarlem, IJmuiden en Zaanstad moet flink zijn uitgelopen. 'Ze is nu al over tijd', constateert meester Paul. 'D'r is geen boei meer aan', zegt Hannah. Martijn deelt mee dat hij de training van Kolping Boys onder geen beding wil missen.

Om negentien over drie legt de rondvaartboot met het paar en gevolg eindelijk aan. Op de Kaasmarkt legt de Kaasvader een en ander uit over de merites van de kaashandel.

Half vier. 'We zijn niet langer verplicht hier te blijven', zegt Janna, kennelijk goed op de hoogte van haar rechten en plichten als scholiere. Jong-republikeinse trekjes steken de kop op. De liefde voor de vrijheid is dieper dan die voor Máxima, zoveel is duidelijk. 'Ik ben weg', zegt Jim.

Maar om drie minuten over half vier passeert dan toch de boerenkar. Op het gezicht van de prins heeft zich een diepe vermoeidheid genesteld. 'Máximááá!', schreeuwen de kinderen. Máxima wuift plichtmatig, aan het eind van weer een slopende dag. Dan verdwijnt ze in de haag van zwaaiers verderop. 'Geeneens een hand', zegt Kimberly teleurgesteld. 'Wat een skrale mensen', zegt Janna.

'De les van vandaag luidt dat je voor drie seconden soms twee uur moet wachten', sluit meester Paul de leerzame middag af.

Bert Wagendorp

Meer over