Opinie

'En toch komt Hero Brinkman met kandidaten op de proppen die het ergste doen vrezen'

Sinds hij niet meer in de fractiekamer van de PVV komt, lijkt het brein van Hero Brinkman weer contact te maken. Toch kwam hij met kandidaat-Kamerleden op de proppen die het ergste doen vrezen, constateert columnist Lars Anderson.

OPINIE - Lars Anderson
Tweede Kamerlid Hero Brinkman staat de pers te woord in de hal voor de plenaire zaal in de Tweede Kamer, in april dit jaar. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Hero Brinkman staat de pers te woord in de hal voor de plenaire zaal in de Tweede Kamer, in april dit jaar.Beeld ANP

Glimmend van trots beweerde Hero Brinkman in De Wereld Draait Door dat hij geen gelukszoekers tolereert in zijn nieuwe Onafhankelijke Burger Partij (OBP). De deserteur van de PVV is, nadat hij bekend maakte deel te nemen aan de verkiezingen, overstelpt met aanvragen van 'echt honderden kandidaten' voor zijn kieslijst. Hij heeft 'zich verbaasd over het niveau van de aanmeldingen' en uiteindelijk komen op zijn lijst 'vijftien hele goede kandidaten die zich herkennen in zijn nuance.'

Dat zo'n ad hoc op te stellen lijst wonderlijke figuren aantrekt, weten we dankzij de LPF en PVV. Beroepsleugenaar Philomena Bijlhout, de manisch depressieve Winnie de Jong, brievenbusplasser Eric Lucassen, maar ook de meppende zatlap Brinkman hebben de moderne politiek onvergetelijk gemaakt. Het maandelijkse loon van 7282,31 euro blijkt voor het gros verleidelijker dan de idealen van de partij. Geen misselijk hapje, zeker niet in tijden van crisis.

Ook de gevestigde partijen ontkomen niet aan hun portie gelukszoekers. De PvdA kreeg 430 verzoeken van overtuigde burgers die de partij uit het slop willen trekken. Mailboxen van andere partijen stroomden eveneens vol. Ik zou er graag eens in willen snuffelen en kijken wat voor Tokkies ertussen zitten.

Ervaring
Politieke opportunisten maken bij klassieke partijen nauwelijks kans op Kamerlidmaatschap. D66 heeft een klein clubje waarvan de leden worden gescreend en voorbereid. Daar kom je niet zomaar tussen. Bij de PvdA en VVD lijk je vooral ervaring te moeten hebben als partijsecretaris, gemeenteraadslid of wethouder; als je maar lang genoeg in de molen meedraait eindig je vanzelf op het blauwe Kamerstoeltje. Competenties kristalliseren zich zo automatisch uit - John Leerdam is de uitzondering die de regel bevestigt.

Blijft over de PVV van Geert Wilders, of sinds kort, de OBP van Brinkman. Donderdag presenteerde hij bij Matthijs van Nieuwkerk zijn eerste drie kandidaten. Bang om politiek wrakhout te selecteren, zoals de presentator het noemde, is Brinkman niet. Hij heeft het geluk 'te kunnen leren van fouten die de PVV en LPF hebben gemaakt.' Plus: hij heeft keuze uit honderden kandidaten. Daar moeten toch 'een paar kritische mensen met goede papieren tussen zitten.'

Je zou het Brinkman gunnen. Sinds hij niet meer in de fractiekamer van de PVV komt, lijkt zijn brein weer contact te maken. Geen polenmeldpunt meer, geen kopvoddentax, geen uitsluiting van bevolkingsgroepen, er lijkt zelfs ruimte voor nuance. Nog even en hij is weer die politieman, warm en dienstbaar voor iedereen. Zelfs het V-tje in het partijsymbool is bewust gekozen, zegt hij. 'Dat straalt positivisme uit'.

En toch kwam Brinkman op de proppen met een setje kandidaten die het ergste doen vrezen. Pronkstuk is Esra Visser. Op haar leek Brinkman het meest trots te zijn, zijn eigen ontdekking. Hij was 'écht onder de indruk van haar cv', dat sinds haar afstuderen nog geen drie jaar bestrijkt.

De andere twee zijn Louis van Houtert, personal coach en oud-LPF'er - synoniem voor gelukszoeker - en Dirk Jan Keijser, onmiskenbaar een kleinzoon van Hans Wiegel. Keijser had met 'veel politici geklikt', maar deed dat met Brinkman het best. Een briljant curriculum is ook hem niet toe te dichten. Dat verklaart vermoedelijk waarom hij onlangs zijn LinkedIn-profiel heeft verwijderd.

Brinkman is niet te benijden. Het is wat elke voorman van een nieuwe stroming overkomt. Hoe doorprik je honderden kandidaten die lijden aan chronische zelfoverschatting?

'Ben je klaar voor het Kamerlidmaatschap?' vroeg Van Nieuwkerk aan de jonge Esra Visser.

'Jazeker. Fijn dat je dat vraagt.'

'Waar haal je dat zelfvertrouwen vandaan?'

'Ik heb genoeg geleerd, genoeg gezien, genoeg met mensen geleefd en gesproken, leuke projecten gedaan. Ik heb er zin in. We moeten er voor gaan.'

Drie jaar werkervaring. Als dit de toppers zijn, sta je machteloos.

Lars Anderson is journalist en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @LarsWire

Meer over