En nog een samenvatting

Wie denkt dat de wereld zonder de Tour de France ook wel doordraait, moet oppassen. Voor je het weet zit je in een rubriek die zonder aankondiging de honderdjarige toch nog even aandacht wil geven....

Het Tourjournaal, een aanwinst, wordt gepresenteerd door Mart Smeets, die op wisselende locaties en met een aanpak en een ambiance die doen denken aan Villa BVD van RTL destijds, op eigen enthousiasmerende wijze terug-en vooruitblikt op etappes, gasten ontvangt, en die in deze voor Frankrijk zo strelende weken hors categorie is op momenten dat de lichtheid van het bestaan om aandacht vraagt.

Aardige gasten kom je er tegen. Zo was daar schaatser Bart Veldkamp, die voor zijn lol in zijn eentje de etappe van die dag had gereden. Ook waren er twee voormalige wielerknechten om over de rol van de waterdrager in de Tour te filosoferen. Gerrit Solleveld leidt inmiddels een net bestaan als fietsenmaker, maar het leven van Gert Jacobs, die in zijn goede dagen zestien bidons onder zijn trui meenam, heeft een andere wending genomen. Hij is chauffeur bij een privé-club en rijdt de werkneemsters.

Er kwam nóg een chauffeur aan het woord: Pascal Lino, een oudrenner die bliksemsnel reagerend een voor zijn volgauto vallende coureur wist te ontwijken en in het graan terechtkwam. Goed idee, goed uitgevoerd.

Dan is er het Tourjourneel, waarin Jean Nelissen gedenkwaardige gebeurtenissen in de Tour-historie memoreert. Jean gaat gebukt onder de Tour. Hij is op bedevaart. Hij draagt de last van honderd jaar fietsen in wedstrijdverband. Hij toont de plaquette waarop François Faber wordt herdacht, de Tourwinnaar van 1909, die in 1915 de dood vond in de loopgraven, terwijl juist op dat moment in Parijs zijn dochtertje werd geboren. Dat zegt het verhaal. Jean brengt Mart terug op aarde.

Meer over