En ja hoor, nóg een iets minder zielige kip

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: Onze Kip van C1000.

LOETHE OLTHUIS

'Onze Kip is een duurzame keuze. De kippen hebben meer ruimte, meer daglicht en eten meer granen. Door ze te kopen, steun je de verduurzaming van soja, belangrijk kippenvoer. Bovendien zijn ze van een langzaam groeiend ras dat langer leeft en sterker is dan reguliere kippen. Hierdoor is het gebruik van antibiotica aanzienlijk verminderd', juicht supermarktketen C1000 op haar website. Zucht. Alsof scharrel met en zonder vrije uitloop, Puur&Eerlijk, Beter Leven van de Dierenbescherming, Label Rouge, Volwaard, Kemper, EKO en Demeter kippenvlees al niet genoeg was om gillend de winkel uit te rennen.

Allereerst: de welzijnsclaims. De 'plofkippen' uit de vee-industrie krijgen poot- en hartproblemen doordat ze te snel groeien. Een langzaam groeiend ras is veel gezonder. Volgens onderzoek van de universiteit van Wageningen zijn naast het ontbreken van pijn en stress een uitloop naar buiten, ruimte, daglicht, afleiding (stro, speeltjes) en een goede ligplek het belangrijkst voor dierenwelzijn. 'Onze Kippen' hebben het beslist beter dan gangbare kippen: ze hebben daglicht en delen elke vierkante meter met z'n vijftienen in plaats van met 21 kippen. Maar ze voldoen niet aan de eisen voor het 'Beter Leven'-keurmerk van de Dierenbescherming, waarbij de dieren maximaal drie sterren (EKO, Demeter) kunnen scoren. Scharrelkippen hebben wel één ster: daglicht, meer ruimte (12 per m2) en binnenkort zelfs een overdekte uitloop naar buiten.

Dan de milieu- en gezondheidsclaims. De gangbare 'plofkippen' hebben handenvol antibiotica nodig om te overleven. Langzamer groeiende rassen, zoals 'Onze Kippen', scharrels en biologische kippen, 'verbruiken' aanzienlijk minder antibiotica, zegt de Dierenbescherming. Biologische kippen doen zelfs zonder. Maar dat 'Onze Kippen' langer leven, is niet waar. Ze worden weliswaar later geslacht dan plofkippen, maar (veel) eerder dan scharrelkippen of biologische kippen. Ten slotte investeer je volgens C1000 in projecten voor duurzame soja door 'Onze Kippen' te kopen, maar de kippen zelf krijgen het niet te eten.

'Onze Kip' is beslist beter dan gangbaar, maar minder duurzaam en degelijk dan C1000 ons wil doen geloven. Nergens op de site van C1000 is bovendien te vinden hoe 'Onze Kip' wordt gecontroleerd of wat precies de eisen zijn: de voorwaarden voor een betrouwbaar keurmerk, zegt Milieu Centraal. Jammer. Elk initiatief om de consument van de plofkip af te houden, is absoluut meegenomen. Maar zo wordt 'duurzaamheid' wel heel gemakkelijk opgevat.

undefined

Meer over