En de NSP-prijs gaat naar Frank & Ronald

Het heeft even geduurd, want ze waren ook al kandidaat voor het WK-jaar 1998, maar Frank en Ronald de Boer hebben de NSP-prijs van het jaar 2000 gewonnen....

Afgezien van de tweeling De Boer waren volleyballer Peter Blangé, die afscheid nam na een imposante loopbaan als international, en drievoudig olympisch kampioene wielrennen Leontien van Moorsel genomineerd. De broers zijn de eerste voetballers die in vijf jaar zijn onderscheiden. Sinds 1996 was de prijs voor volleybaltrainer Joop Alberda, Erik Breukink (wielrennen), het duo Eltingh-Haarhuis (tennis) en Henk Gemser (schaatsen).

De jury, voor de gelegenheid bestaande uit Tom Egbers (NOS tv), Ferry de Groot (NOS radio), Edwin van de Meijde (AD), Frans Lomans (Sportweek) en het bestuur van de NSP, was niet unaniem in haar oordeel, doch de tweeling behaalde de meeste punten.

De keuzecommissie liet in haar oordeel meewegen dat de mediadruk in het voetbal groot . Vooral tijdens Euro 2000 stonden verslaggevers van allerlei pluimage in de rij om woorden te ontlokken aan de internationals, die op nogal verschillende manieren met de belangstelling omgingen. De broers echter stonden altijd klaar, ook voor perslieden uit Estland, Argentinië of Burkina Faso.

En doorgaans waren ze eerlijk in hun commentaar. Als slecht was gespeeld, meldden ze dat onverbloemd. Meest typerend was het optreden van de nu in een dopingzaak verwikkelde Frank de Boer bij de media na de halve finale tegen Italië, waarin hij twee strafschoppen miste. De Boer liet niet verstek gaan maar toonde zich als een gebroken man aan het volk. De prijs zal te zijner tijd worden uitgereikt.

Meer over