En dan nu het tikitaka van de vrouwen van Japan

Nadeshiko, luidt de bijnaam van de Japanse vrouwenploeg, te vertalen als de 'mooie, hardwerkende, perfecte vrouwen'. In de afdeling voorpret scoort de volgende tegenstander van Nederland tijdens het WK voetbal hoog: Japan, wereldkampioen en olympisch finalist.

Frankfurt, 2011. Japan hebben de Verenigde Staten verslagen na strafschoppen in de WK finale van 2011.Beeld AFP

Hoger kun je ze niet krijgen als debutant, de opponenten in de achtste finales van het WK in Canada, dinsdag in Vancouver, als het in Nederland al vier uur woensdag is. Nog bijna vijf dagen wachten op het duel dat al is omgedoopt tot de 'grootste wedstrijd' in de groene topsporthistorie van het Nederlands elftal.

'De chemie is al groot bij ons', zei aanvoerder Mandy van den Berg op de stoep voor het hotel in Montreal. 'We krijgen nu nog meer tijd om dat gevoel met elkaar te delen en hechter te worden.'

Japan is in zekere zin ver en onbekend, maar toch ook weer niet heel erg onbekend, want in het voetbal bestaan bijna geen geheimen. De ploeg is in het voorjaar al bekeken tijdens de Algarve Cup en de beelden van de groepsduels zijn binnen. Japan won drie keer in de poule, van Zwitserland, Kameroen en Ecuador, telkens met één doelpunt verschil. Ogenschijnlijk scoort de ploeg moeilijk.

Gouden verleden

Maar Nadeshiko heeft een gouden verleden, dat de ploeg thuis een immense populariteit heeft bezorgd. Frank de Boer zei tijdens het WK van 2011 in Duitsland, toen hij daar met Ajax op oefenstage was, dat hij genoot van het 'tikitaka' van Japan, de latere kampioen. Dat is het, tikitaka, maar dan op zijn vrouws. Snel, vaardig, vanuit de defensie, één keer raken, met een paar toonaangevende internationals aan wier loopbaan geen einde komt.

Een vrouw kan bijvoorbeeld meer dan 200 interlands spelen, met name omdat er geen onderscheid is tussen profs en amateurs. Ze kan aan WK's én Olympische Spelen én continentale kampioenschappen meedoen. Zo'n vrouw is Homare Sawa dus, met haar 202 interlands en 83 doelpunten, tijdens haar zesde WK, als 36-jarige inmiddels. Ze was de beste speelster en topscorer van het vorige toernooi, toen ze haar moeder liet invliegen voor de finale in Frankfurt. Of anders is daar Aya Miyama, de huidige aanvoerder, ook middenvelder, 152 interlands en slechts 1,57 klein.

Dat WK in Duitsland was een prachtige reis van Japan, culminerend in een ontknoping die tot hysterie leidde op de tribunes, tot tranen en langgerekt gegil. Eerst won Japan in de kwartfinales van Duitsland, voor 17 miljoen tv-kijkers in Duitsland alleen, het tot dan hoogste kijkcijfer van 2011 in het land.

En vervolgens versloeg de ploeg de Verenigde Staten, de favoriet destijds, in een onwaarschijnlijk mooie en spannende finale, waarin de Japanners dreigden te worden weggeblazen, doch telkens opstonden en wonnen na strafschoppen. Het minutenlange, ovationele applaus na die wedstrijd is om nooit te vergeten.

Homare Sawa, 36 jaar, verdeelt het spel namens Japan tegen Ecuador in de groepsfase van het WK in Canada.Beeld anp
Aanvoerder Aya Miyama, 1.57 meter lang, wordt op flink aangepakt door de centrale verdediger van Ecuador.Beeld reuters

Grote woorden

Coach Norio Sasaki sprak destijds grote woorden, want de zege was een maand of vier na de aardbeving en tsunami, gevolgd door problemen met de kernreactor in Fukushima. 'Ik hoop dat deze wedstrijd de mensen weer een beetje gelukkig maakt', zei Sasaki. Ook nu is hij nog de bondscoach van Japan.

Zijn collega Roger Reijners ontving de pers woensdag op de stoep voor het hotel in Montreal, want van de FIFA mogen journalisten geen spelershotels bezoeken. Hij zag kansjes op succes. 'Het is een enorme uitdaging.'

Nederland behoort tot de drie WK-debutanten (van de acht) die zijn overbleven in de achtste finales. Mocht Nederland van Japan winnen en de kwartfinales bereiken, dan kan, afhankelijk van andere uitslagen, zelfs het veelvuldig uitgesproken doel gehaald zijn: plaatsing voor de Olympische Spelen, als één van de beste drie Europese landen.

Maar zover is het nog lang niet. Of, om met Reijners te spreken: Nederland wacht een 'zwaar potje'.

Resterende speelschema van WK voetbal 2015 voor vrouwen met in de achtste finales wereldkampioen Japan tegen Nederland.Beeld VK
Meer over