En bosbes is goed voor oudere geest

Dagelijks bosbessen eten houdt je jong. Althans dat geldt voor ratten. De dieren die deze vruchten voorgeschoteld kregen, herstelden van het verlies van hun coördinatievermogen, dat optreedt bij het ouder worden....

James Joseph van de Tufts-universiteit in Boston bestudeerde de gevolgen van antioxidantenrijk voedsel zoals aardbeien, bosbessen en spinazie. Antioxidanten zouden enig geheugenverlies kunnen stoppen doordat ze vrije radicalen wegvangen, aldus het tijdschrift New Scientist van 18 september.

Joseph voerde acht weken lang aardbeien, spinazie en bosbessen aan drie groepen ratten van 19 maanden, vergelijkbaar met mensen in de leeftijd van 60 tot 65 jaar. Daarna testte hij hun geheugen en beweeglijkheid in standaardtesten.

Alle ratten vertoonden een verbetering van hun geheugen vergeleken met ratten die geen antioxidantrijk voedsel hadden gegeten. Verrassend echter was dat de ratten die met bosbessen waren gevoerd, ook een betere balans en coördinatie hadden als ze langs een stok liepen.

Joseph vermoedt dat de verbeterde coördinatie optreedt door bepaalde stoffen in bosbessen: polyfenolen. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen de manier waarop zenuwcellen met elkaar communiceren, verbeteren. Bovendien verminderen ze ontstekingsrisico's in de hersenen, eveneens een gevolg van ouder worden.

Meer over