'En anders dan president Clinton inhaleerde ik wel'

Ze was een flamboyante politica die vaak choqueerde en toch veel wist te bereiken. Een val werd de Britse oud-minister Mo Mowlam (55) fataal....

Tony Blair noemde Mo Mowlam in een reactie 'een van de opmerkelijkste en kleurrijkste personen die de Britse politiek ooit heeft gekend. Fantastisch gezelschap, totaal oneerbiedig, vol levenslust. En achter die uitzonderlijke façade zat een van de schranderste politici die ik ooit ontmoet heb.'

Ironisch genoeg is Mowlam ook de vrouw die het historische Goede Vrijdag-vredesakkoord mogelijk maakte, maar later door Blair op een zijspoor werd gerangeerd.

Marjorie 'Mo' Mowlam heeft de pech in haar leven altijd weten te compenseren door haar onorthodoxe persoonlijkheid. In haar tienertijd ontvluchtte ze haar aan drank verslaafde vader door zich op haar schoolwerk en vriendenkring te storten. Op de universiteit voorspelde een van haar docenten dat ze de eerste vrouwelijke premier zou worden.

Ze zette haar studie politieke wetenschappen voort in Amerika en gaf er een tijdje les. In die periode verdronk haar Amerikaanse vriend tijdens een zwempartijtje; zijn dood betekende een zware klap voor Mowlam. Het zou zestien jaar duren voor ze trouwde met zakenbankier Jon Norton.

In 1987 werd ze lid van het Lagerhuis. Mowlam nam nooit een blad voor de mond: met de opmerking dat haar nieuwe bh knelde, trad ze meteen uit de anonimiteit.

In 1994 vroeg toenmalig oppositieleider Blair Mowlam als schaduwminister voor Noord-Ierland. Die weigerde naar verluidt tot drie keer toe, omdat ze gehoopt had op een belangrijker economische portefeuille, maar ging uiteindelijk akkoord. Het was Mowlams charismatische persoonlijkheid die Sinn Fein in 1997 naar de onderhandelingstafel lokte en na 22 maanden tot een historische doorbraak leidde. De houding van de kleurrijke politica was nieuw voor de Ierse onderhandelaars, gewend als ze waren aan een hooghartige 'koloniale' behandeling.

Vijf maanden voor het begin van de onderhandelingen kwam de flamboyante politica erachter dat ze aan een hersentumor leed. De behandeling maakte haar pafferig en deed haar een deel van haar haar verliezen. Dat leidde tot genadeloze commentaren in de Britse tabloids, waarin ze werd vergeleken met 'een slechts licht verwijfde vrachtwagenchauffeur'.

Tijdens de verhitte discussies voor de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord doorbrak Mowlam af en toe de spanning door haar pruik af te nemen en met een zucht van verlichting op tafel te gooien.

In de herfst van 1999 verloor de razend populaire politica haar baan aan Blairs boezemvriend Peter Mandelson, hoewel ze zelf verklaarde te willen blijven. Ze kreeg een lagere ministerspost.

Als boegbeeld van een nationale antidrugscampagne bracht ze het land opnieuw in rep en roer toen ze ronduit toegaf in haar studententijd cannabis uitgeprobeerd te hebben: 'En anders dan president Clinton inhaleerde ik wel.' In 2001 besloot ze de eer aan zichzelf te houden en verliet ze het parlement.

Meer over