Emmy's voor dummies

De Oscar was dé bekroning voor acteurs en regisseurs. Maar de Emmy begint hem in te halen. Wat is het? Wie doet het? En wat gaan we zondag zien?

Jarenlang stond de Emmy in de schaduw van haar oudere broer de Oscar, maar langzaam maar zeker verandert het lelijke eendje in een bekoorlijke vrouw, met wie iedereen graag gezien wil worden. De onderscheiding voor de beste televisieprogramma's in de Verenigde Staten viert dit weekeinde haar 65ste verjaardag, maar van aftakeling is geen sprake. Integendeel: de Emmy verkeert in de bloei van haar leven.

Populaire kwaliteitsseries als Breaking Bad, Homeland, Mad Men, Game of Thrones en House of Cards geven een vervolg aan de trend die jaren geleden werd ingezet door onder andere The Sopranos en The Wire: televisieseries als tientallen uren durende speelfilms, met gelaagde verhaallijnen, complexe karakterontwikkelingen en wereldwijd miljoenen kijkers.

In zijn boek Difficult Men omschrijft journalist Brett Martin de huidige periode als het 'derde gouden tijdperk' van de televisie. Woorden die door tweevoudig Oscar-winnaar Kevin Spacey werden herhaald en bevestigd tijdens zijn lezing op het Edinburgh International Television Festival van vorige maand.

Wie kijkt naar de nominaties voor de 65th Primetime Emmy Awards zou bijna denken dat het om de Academy Awards gaat: Jeff Daniels, Don Cheadle, Claire Danes, Alec Baldwin, David Fincher, Jane Campion. Kevin Spacey zelf ontbreekt niet. Als televisie de nieuwe cinema is, zijn de Emmy's de nieuwe Oscars. Met het jaarlijkse filmprijzenfestival zijn we inmiddels wel redelijk bekend, maar wat weten we over de Emmy's? Tijd voor een nadere kennismaking.

De Emmy, is dat bewust een vrouwelijke tegenhanger van het mannelijke Oscarbeeldje?

Nee, eigenlijk was het de bedoeling dat de televisieprijs Ike zou heten. Syd Cassyd - de oprichter van de Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), die de Emmy-uitreiking organiseert - wilde het beeldje naar de iconoscoop noemen, een opneembuis in televisiecamera's. Maar Ike was ook de bijnaam van oorlogsheld Dwight D. Eisenhower en dat was in die tijd (1948) te verwarrend. Iemand anders kwam met de naam Immy op de proppen, een verwijzing naar een ander mechaniek uit de televisiecamera's van die tijd: het image orthicon, een soortgelijk onderdeel als de iconoscoop. Later werd Immy Emmy, omdat de leden van de ATAS dat beter vonden passen bij het beeldje.

Ja, wat is dat eigenlijk voor een beeldje?

De Emmy stelt een gevleugelde vrouw voor die een atoom vasthoudt. Het beeldje is ontworpen door Louis McManus, een televisie-ingenieur, ontwerper en editor die zich ook ooit bemoeide met de films van Laurel and Hardy. McManus' eigen vrouw stond model voor het ontwerp, dat uiteindelijk uit 48 voorstellen door de ATAS werd verkozen. De vleugels staan voor de kunst, het atoom voor de wetenschap. Net als veel mensen die haar hebben mogen ontvangen, heeft de Emmy een goede en slechte kant; het beeldje moet altijd naar links kijken. In een 'wij-van-wc-eend avant la lettre', kreeg McManus zelf ook een Emmy: voor het ontwerp van de Emmy.

Wacht even, waar hebben we het hier eigenlijk over? Er zijn vorige week toch al Emmy's uitgereikt?

Klopt, je hebt verschillende Emmy's: er zijn de Primetime Emmy's, de Daytime Emmy's, Sports Emmy's, News and Documentary Emmy's, Technology and Engineering Emmy's, Regional Emmy's en International Emmy's.

Wij hebben het hier over de Primetime Emmy's, die elk jaar aan de vooravond van het nieuwe televisieseizoen worden uitgereikt. Hiernaar gaat de meeste aandacht uit en hierbij zijn ook de meeste sterren en bonzen uit de televisiewereld aanwezig. Alsof al die soorten Emmy's niet al genoeg zijn, kent alleen de Primetime Emmy al 26 categorieën. Zowel de Primetime Emmy Awards als de Daytime Emmy Awards hebben elk een apart 'achter-de-schermen'-onderdeel: de Creative Arts Emmy Awards. Het is allemaal, kun je wel zeggen, een beetje verwarrend.

Had Peter R. de Vries niet ooit een Emmy gewonnen?

Ja, maar dat was een International Emmy en daar hebben we het verder dus niet over.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Primetime Emmy's worden dus toegekend en uitgereikt door de Academy of Television Arts and Sciences, die gevestigd is in Los Angeles. De leden van de ATAS werken allemaal in de televisie-industrie en bepalen uiteindelijk welke programma's winnen. Die leden zijn onderverdeeld in zogenoemde 'peer groups', groepen van gelijken: zo zijn er de scenarioschrijvers, de acteurs, de regisseurs, de stylisten, de cameramannen, et cetera.

Medewerkers van programma's en series kunnen zich - tegen betaling - zelf opgeven voor een Emmy. De inzending moet aan een aantal eisen voldoen: het programma moest tussen 1 juni en 31 mei zijn uitgezonden op primetime (tussen 18 uur en 02 uur) en door ten minste 51 procent van de televisiekijkers in Amerika te ontvangen zijn.

De inzendingen worden ingedeeld in 26 categorieën, grotendeels overeenkomend met de peer groups van de ATAS. De leden stemmen vervolgens op de inzendingen die in hun categorie zijn binnengekomen: de acteurs op de acteurs, de regisseurs op de regisseurs, de scenarioschrijvers op de scenarioschrijvers.

Op de algemene categorieën, zoals 'Beste Comedy-serie' of 'Beste Drama-serie', stemmen alle leden. Uiteindelijk wordt de longlist teruggebracht tot een shortlist van inzendingen met de meeste stemmen; meestal zes per categorie, soms vijf, soms zeven.

En dan mag het publiek stemmen?

Nee, de kijker heeft niet zo veel met het proces te maken. Als de nominaties bekend zijn, selecteert de ATAS enkele juryleden. Zij krijgen dvd's opgestuurd met de inzendingen die ze moeten kijken. Zij stemmen op hun favorieten en ten slotte worden de stemmen geteld door de accountants van Ernst & Young. Die houden de namen van de winnaars geheim tot de uitreiking.

Ingewikkeld.

Inderdaad, en niet helemaal waterdicht. De kritiek op dit systeem is dat veel juryleden de meeste programma's en series niet gezien hebben, en dat het maar de vraag is of ze de soms tientallen uren aan materiaal die ze opgestuurd krijgen ook echt bekijken. Niets of niemand die ze ervan weerhoudt om gewoon te stemmen op de serie of acteurs die ze kennen. Een ander punt van kritiek betreft de vraag of je wel een redelijk beeld van een programma of serie kunt krijgen op basis van die enkele opgestuurde aflevering.

Helder. Denk ik. Wat is eigenlijk het verschil tussen de Emmy's en de Golden Globes?

De Golden Globes zijn prijzen voor zowel films als televisieprogramma's. Die toekenning wordt elk jaar georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association, een verzameling van buitenlandse journalisten. De Golden Globes kent een stuk minder categorieën dan de Emmy's.

Wat gaan we zondag zien?

De Emmy's worden dit jaar gepresenteerd door Neil Patrick Harris, die we natuurlijk allemaal kennen van de sitcom How I Met Your Mother. Harris krijgt op het podium gezelschap van onder anderen Tina Fey, Amy Poehler, Michael Douglas, Matt Damon en Zooey Deschanel, die genomineerden zullen aankondigen en de prijzen uitreiken.

En, niet onbelangrijk: Elton John zal een ode brengen aan Liberace vanwege de film Behind The Candelabra.

Nu snap ik er niets meer van: Behind The Candelabra is toch een bioscoopfilm? Die heeft dan toch niets te zoeken bij de Emmy's?

Ehm, ja. Nee, klopt. Maar Behind The Candelabra is een televisiefilm, gemaakt door HBO. Regisseur Steven Soderbergh zeulde in eerste instantie met het script langs de Hollywood-studio's, maar die vonden het 'too gay'. Zender HBO zag wel heil in de film en uiteindelijk haalde het verhaal met Matt Damon en Michael Douglas zelfs de bioscoop. Samen met onder andere de televisiefilm Phil Spector (met Al Pacino) en Top of The Lake dingt Behind The Candelabra mee naar de Emmy voor 'Beste Miniserie of Film'.

Nog meer bijzonderheden?

De nominaties van de series Arrested Development, Hemlock Grove (met Famke Janssen) en House of Cards (Spacey). Niet per se om de inhoud, maar omdat de series zijn gemaakt en gedistribueerd door Netflix. Daarmee zijn het de eerste series die alleen op internet te zien zijn en toch genomineerd werden voor een Emmy.

Hieraan is overigens een knap staaltje campagnevoeren door Netflix voorafgegaan. Campagnemedewerkers van het platform gingen langs de deuren in wijken in Los Angeles waar veel leden van de ATAS wonen. Ze vroegen hen borden in hun voortuin te plaatsen met afbeeldingen van Arrested Development en House of Cards. In ruil konden de huiseigenaren kiezen uit zes maanden gratis Netflix, een donatie van 50 dollar aan het Rode Kruis of een waardebon voor hetzelfde bedrag. Ook reed Netflix met een grote mobiele barbecue langs de huizen en kregen leden van de ATAS op vertoon van hun lidmaatschapskaart een gratis lunch.

Wie zijn zondag de grote kanshebbers?

Game of Thrones is genomineerd in vijf categorieën. Homeland heeft acht nominaties, net als Breaking Bad. Mad Men is zeven keer genomineerd. Nieuwkomer House of Cards maakt in vier categorieën kans op een beeldje.

De Amerikaanse versie van The Voice, van John de Mol, is genomineerd in de categorie Reality. Verder zal worden stilgestaan bij het overlijden van James Gandolfini, die drie keer een Emmy kreeg voor zijn vertolking van Tony Soprano in The Soprano's.

Is de hele ceremonie ergens rechtstreeks te zien?

De fanatici, ouders met heel jonge kinderen en andere nachtbrakers kunnen de ceremonie live bekijken op de Nederlandse tak van betaalzender HBO, maandagochtend vanaf 2 uur. Waarschijnlijk is er met een beetje googlen ook wel een goed werkende livestream te vinden.

DOROTHY

Een gevleugelde vrouw die een atoom hoog boven haar hoofd houdt, zo ziet de Emmy eruit. Het ontwerp van televisietechnicus Louis McManus, waarvoor zijn vrouw Dorothy model stond, werd in 1948 uit bijna vijftig inzendingen gekozen.

De award weegt precies 3.08 kilo, is 39 centimeter hoog en gemaakt van koper, nikkel, zilver en goud. De Emmy's worden gemaakt door het Amerikaanse R.S. Owens Company - hetzelfde bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de productie van de Oscars.

undefined

Meer over