Emke kiest Cheung als stuurman van z'n Acht

De Amsterdammer Chun Wei Cheung wordt stuurman van de Emke Acht. Coach Mark Emke verkiest hem boven de Groninger Niels van den Bovenkamp....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Volgens Emke zijn beide stuurmannen van hoog niveau. 'Maar Cheung speelt beter in op de technische en tactische zaken. Hij geeft in mijn ogen daarbij de juiste aanwijzingen, waardoor de ploeg beter roeit. Dat voordeel kunnen we nodig hebben. We moeten ons immers nog kwalificeren voor de Olympische Spelen', zegt Emke.

De komende weken stuurt Cheung de Emke Acht bij de lange-afstandswedstrijden door de Amstelbochten. Daarna volgt het korte-baanseizoen, en wordt er twee kilometer rechtuit geroeid. Cheung hoeft daarbij het roer bijna niet te bedienen. Hij treedt dan vanaf de stuurplaats vooral op als de spreekbuis van zijn coach.

Emke ging bij zijn keuze niet over nacht ijs. 'Bij roeiers kun je de onderlinge verschillen via seatraces meten, met stuurmannen is dat ondoenlijk. Daarom heb ik de mening van de ploeg mee laten wegen. Een aantal van de roeiers had al bijzonder prettig met hem samengewerkt.'

Met Van den Bovenkamps onthoofding is de sloop van de Groningen Acht voltooid. Die ploeg werd vorig jaar getieerd door de kleine Groningse bond. De acht met stuurman Van den Bovenkamp stuntte toen met de vierde plaats in Luzern. Met dezelfde roerganger werd de boot bij de WK echter slechts dertiende. Met het oog op Athene heeft Emke nu zes van de negen bemanningsleden vervangen door betere.

Meer over