Emir van Dubai tijdens bezoek aan Australië overleden

De emir van Dubai, sjeik Maktoum Rashid al-Maktoum, is woensdag tijdens een bezoek aan Australië overleden. Dat heeft de regering van Dubai bekendgemaakt....

Behalve heerser over Dubai was de 62-jarige overleden emir vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten. "De Verenigde Arabische Emiraten hebben vandaag een historische leider verloren die zijn leven heeft gewijd aan de stichting van de VAE en hun verdere opbouw en het welzijn van hun bevolking", zei de regering in een verklaring. Het persbureau van de emiraten meldde dat er een rouwperiode van veertig dagen is afgekondigd en dat alle overheidskantoren zeven dagen gesloten blijven.

De televisie van Dubai onderbrak zijn programma en toonde een foto van de sjeik, terwijl een moslimgeestelijke verzen uit te koran las.

De Australische politie zei dat sjeik Maktoum was overleden in het exclusieve Palazzo Versace hotel aan de Gold Coast, een vakantieoord in Queensland waar hij op 28 december was gearriveerd. Verwacht wordt dat zijn lichaam later woensdag naar Dubai wordt overgevlogen in zijn privé-vliegtuig. De emir hield regelmatig vakantie in Queensland met zijn familie.

De opvolging door sjeik Mohammed geschiedt volgens de grondwet automatisch, zei onderminister van informatie Ibrahim Al Abed. De nieuwe emir is goed bekend in de zakenwereld en in kringen van paardenfokkers. Hij geldt als de motor achter de onstuimige bouwactiviteiten die momenteel in Dubai aan de gang zijn.

Sjeik Maktoum, die in 1990 zijn vader opvolgde als emir, liet de dagelijkse zaken in Dubai grotendeels over aan zijn enkele jaren jongere broer en was vooral geïnteresseerd in het buitenlandse beleid van de VAE, die hij dikwijls in het buitenland vertegenwoordigde. Net als bij de kroonprins ging zijn allergrootste belangstelling echter uit naar renpaarden. Samen werkten zij eraan om Dubai op de kaart te zetten van de internationale paardenrensport. De jaarlijkse World Cup van Dubai geldt als de rijkste paardenrace van de wereld.

Meer over