Nieuws

EMA alert op ‘vroeg signaal’ dat ook vaccin Janssen zeldzame trombose zou kunnen geven

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft ‘een vroeg signaal’ gevonden dat ook het Nederlandse vaccin van farmaceut Janssen wel eens zeldzame trombose als bijwerking kan geven. Na vierenhalf miljoen inentingen heeft het EMA weet van in elk geval drie gevallen waarbij zich dat voordeed.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, krijgt in Los Angeles een prik met het Janssen vaccin. Beeld AFP
De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, krijgt in Los Angeles een prik met het Janssen vaccin.Beeld AFP

Net als bij het vaccin van AstraZeneca gaat het om de zeldzame combinatie van weinig bloedplaatjes en uitgebreide trombose. Bij het vaccin Janssen gaat het volgens epidemioloog Peter Arlett van de EMA vooralsnog om ‘extreem weinig gevallen’ en is er absoluut nog geen bewijs dat ook in heel zeldzame gevallen problemen kan geven. Maar de aandacht van de medicijnbewakers heeft de zaak wel. Het vaccin van Janssen werkt immers volgens hetzelfde principe als dat van AstraZeneca, met verkoudheidsvirussen omgebouwd tot een fopcoronavirus.

Bij de vaccins van Moderna en Pfizer zien de regulatoren nog geen verdachte gevallen. Zo zijn er bij het vaccin van Moderna na 4 miljoen inentingen in totaal 5 gevallen van ongewone trombose waargenomen. In het geval van Pfizer zijn er na 54 miljoen prikken 35 gevallen bekend. Dat zijn ‘geen verhoogde aantallen’ en is nog in lijn met wat men toevallig kan tegenkomen, na inenting van een enorme groep mensen, aldus Arlett.

Spoetnik-V

Een ander vaccin dat met verkoudheidsvirussen werkt, is het Spoetnik-V-vaccin uit Rusland. Daarvan voert het EMA momenteel een beoordeling uit. Bij het vooronderzoek, op 22 duizend proefpersonen, zag men één geval van ongewone trombose, maar wel van een ander type dan de ‘sinustrombose’ die bij het vaccin van AstraZeneca zo in het oog springt.

Het EMA heeft intussen vastgesteld dat ongewone trombose inderdaad een heel zeldzame bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, die zo eens in de 100 duizend keer zal voorkomen. De kans om te overlijden aan corona zelf is, ook op jongere leeftijd, groter.

Meer over