Elke turnactie tot op het bot doorgelicht

Den Bosch Twintig camera’s staan er in de trainingshallen van het forse FlikFlak-complex in Den Bosch, maar ze konden niet voorkomen dat Yuri van Gelder, ex-wereldkampioen ringen, vorige week een rugblessure opliep....

De zalen van FlikFlak zijn de modernste van Nederland. Het is het vierde en nieuwste ‘Innosportlab’. Na het hightech zwembad van Eindhoven, de kunstijsbaan van Thialf te Heerenveen en het breedtesportcomplex in Eindhoven is FlikFlak de vierde plek waar kenniswereld, bedrijfsleven en sport elkaar ontmoeten. Over twee weken wordt er ook nog een watersportlab in Den Haag geopend. Dat vijfde filiaal van InnoSportNL zal een zeilsimulator bevatten.

Het ‘lab’ van Den Bosch afficheert zich als ‘het centrum voor innovatie in de gymnastische sporten’. Afkorting GS. Voorlopig is vooral het camerawerk er indrukwekkend. Dat is ook een afgerond project. Elke oefening van turners, trampolinespringers, dansers en acro-gymnasten wordt vastgelegd.

Het videobeeld, 50 tot 120 beeldjes per seconde, is op kleine en grotere schermen direct oproepbaar. Elk beeld kan met een simpel vingercommando (touchscreen) worden vertraagd. Wie wil, kan een usb-stick meekrijgen met de beelden. Voor later is een systeem onder constructie waarbij de beelden via de server op internet direct terug te vinden zijn.

Om beelden en data, cijfers van kracht, baan en snelheid, nog beter op elkaar af te stemmen, wordt in Den Bosch ook gebouwd aan een TTCP, een TurnTrainerCockPit. In de vrouwenzaal van FlikFlak is zo’n uitvoerig systeem al in aanbouw. Bij het springpaard – de Pegases van Janssen & Fritsen, een Nederlandse vinding – zijn sensoren in de springplank en het paard aangebracht die vastleggen met welke kracht een sprong wordt gemaakt. Leidt sneller aanlopen tot hoger vliegen? Het wordt gemeten.

De experimentele cockpit is vooralsnog in handen van een bewegingswetenschapper. Jeroen van der Eb van de VU in Amsterdam is onderzoeker in biomechanica, maar ook turntrainer. Hij geldt als de belichaming van de handreiking van de wetenschap aan de sport. Met dat doel is in Nederland, in 2006, InnoSportNL opgericht.

Van der Eb is een van de eerste embedded scientists in Nederland. Dat staat voor wetenschappers die in de begeleidingsstaf van sportploegen worden opgenomen. Sander Ganzevles doet dat bij de zwemmers in Eindhoven, Mark Huisman volgt de schaatsers in Heerenveen en Van der Eb is actief in het turnen.

Op termijn, zegt coördinator Hanno van der Loo van de Nationale Sportinnovatie Agenda, moeten het er 25 worden. In Den Bosch zijn ze dolblij met Van der Eb, het lab en alle apparatuur. Volgende week komt de op een na beste turnploeg van de wereld, de mannen van Japan, naar FlikFlak. In de voorbereiding op de WK van Rotterdam worden zij uit alle hoeken gefilmd.

Meer over