Elke dag andere groente

We wisten het eigenlijk wel; het eten van een dagelijks portie groenten en fruit is gezond. Al jaren probeert het Voedingscentrum het erin te pompen: vier ons groente per dag en twee stuks fruit....

We lijken niet te eten om ons lichaam te voeden, eerder om zo gemakkelijk mogelijk onze maag te vullen of onze smaakzin te strelen. In restaurants moeten we de groente op ons bord bijna met een vergrootglas zoeken: topkoks lijken wel een beetje bang voor groenten en pronken liever met grote stukken vlees of vis.

Ook de zich haastende consument komt niet aan zijn dagelijkse portie groente. Kant-en-klaarmaaltijden doen in voedingswaarde niet onder voor zelfbereide maaltijden, zoals laatst werd vastgesteld. Maar als zelfbereide maaltijden te weinig groente bevatten, doen k & k-maaltijden dat ook. Het Voedingscentrum: 'Vaak bevatten kant-en-klaarmaaltijden minder dan twee ons groente per persoon. Door ze aan te vullen met een salade of rauwkost zorgt u ervoor dat u toch voldoende groente binnenkrijgt.

Welke gevolgen onze verslechterende eetgewoonten hebben, blijkt uit een onderzoek van Margje Jansen. Zij berekende hoe sterk de kans op kanker vermindert als we ons wel aan de norm houden. Bij de groep die zich het slechtst aan de richtlijnen hield, laagopgeleide jongeren van 19 tot 35 jaar, waren de resultaten opvallend. Bij hen zou het eten van 400 gram groente per dag tot een afname van de kans op kanker leiden met 22 procent.

Er is ook goed nieuws voor mensen die liever zo weinig mogelijk groenten eten: Jansen vond geen hogere afname van de kans op kanker indien meer dan 400 gram groente werd gegeten. Variatie in de soorten groente heeft wel dat effect. Mensen die elke dag een andere groente eten, lopen bijna 40 procent minder kans op kanker dan mensen die vaak dezelfde groente eten.

Raapstelen eet je niet elke dag. Ze zijn lekker om rauw door aardappelpuree te stampen, maar probeer ter afwisseling ook eens onderstaand recept.

Raapstelen als hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen. Kook de rijst met een beetje zout gaar. Snipper de ui en fruit hem in een scheut olie. Schil het fruit en snij het in kleine stukjes. Voeg fruit, kerrie en noten aan de gefruite ui toe. Bak even mee. Voeg de kokosmelk toe en kook het vocht een beetje in. Snij de raapstelen in grove stukken en voeg ze aan het kokosmengsel toe. Laat ze even meestoven en breng de kerriekokos vervolgens op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst. Strooi er wat kokos over.

Meer over