Elk kledingstuk ooit gemaakt

Uitgever Taschen heeft een geweldige reputatie in het uitbrengen van herdrukken voor relatief weinig geld: we denken aan het weelderige boek met Andre Dienes' foto's van Marilyn Monroe, de spectaculaire herdruk van Albertus Seba's vroeg achttiende-eeuwse Cabinet of Natural Curiosities (allebei vorig jaar verschenen), en de zeven jaar oude, maar...

De enige kritiek die je op Taschen kunt hebben is dat die facsimileboeken een beetje tet, tik, tpzichtig zijn. Met als nieuwe koploper in dat genre het enorme The Complete Costume History, een herdruk van het levenswerk van de negentiende-eeuwse Franse kunstenaar Auguste Racinet. Het ruim 7 kilo zware boek past amper op de koffietafel; een stevige eettafel is geschikter.

Misschien is kunstenaar niet het juiste woord voor Racinet; hij kon vooral heel goed n tekenen. Zijn verzameling Kostuums door de eeuwen heen werkt op de lachspieren, zo minutieus en uitgebreid heeft hij de kleding aller landen en aller eeuwen nagetekend, inclusief pagina's vol Zeeuwse oorijzers, Franse herenhoedjes, harnassen, en zelfs Duitse meubels, Griekse harpen en Aziatische waterpijpen. Eigenlijk trok alles wat de mens ontworpen had de interesse van Racinet. Duizelingwekkend? Ja. Curieus? Absoluut. In het laatste hoofdstuk tekent Racinet patronen van kledingstukken na. Rara, wat is het patroon van een Etruskische of Perzische omslagdoek? Een rechthoekige lap, zou je zeggen, en het is bijna waar, maar nerd Racinet weet toch tientallen variaties op het rechthoek op te snorren. Het is zo fascinerend en stom dat je er blij van wordt.

Meer over