Elizabeth Hurley kan verkleedpartij niet redden

Elizabeth Hurley was in meer dan twintig films te zien. Als producent deed ze bovendien goede zaken met Mickey Blue Eyes....

Ronald Ockhuysen

In Bedazzled, een remake van Stanley Donens satire uit 1967, werkt Hurley verwoed aan een ander imago. De 35-jarige actrice is niet langer de schaduw van de bekende acteur. Ze staat op eigen benen als de duivel, een rol die gepaard gaat met veel vlagvertoon. Hurleys duivel spreekt beschaafd Engels en draagt rokken met splitten tot aan de liezen. Een enkele keer, als de duivel om onduidelijke redenen een been omhoog tilt, wordt een rode slip zichtbaar. Duivels?

Elliot Richards, een sukkel met een duffe baan in de IT-sector, kan deze Satan in elk geval niet negeren. De prinses van het kwaad verleidt hem met het beruchte aanbod: Elliot mag zeven wensen doen. In ruil daarvoor krijgt zij Elliots ziel.

Bedazzled is vanaf het moment dat Elliot door de knieën gaat een vervelende verkleedpartij, waarin Brendan Fraser zich als Elliot helemaal mag uitleven. Fraser - net als in George of the Jungle, Blast from the Past en The Mummy gecast als schlemiel, terwijl hij in Gods and Monsters liet zien zoveel meer te kunnen - verandert keer op keer van gedaante. Telkens weer blijkt de duivel hem in de maling te nemen.

Als Elliot zich rijk wenst, verandert hij in een doorgesnoven cocaïne-handelaar ergens in midden-Amerika. Mooi, intellectueel en de droom van iedere vrouw? Elliot transformeert in een gevierde, knappe schrijver, die meteen zijn favoriete vrouw om de vingers windt. Hoewel. Thuis, in bed, wacht zijn vriend op hem - grapje van de duivel.

De beste sportman ter wereld dan maar? Elliot vliegt al over het basketbalveld. In de catacomben duikt vanzelfsprekend het meisje van zijn dromen op, dat weer snel de benen neemt. De atleet blijkt een piemel van niks te hebben.

Ook lollig bedoeld: Elliot wil president van Amerika worden. In een handomdraai tovert de duivel hem om tot president Abraham Lincoln, vlak voordat hij wordt vermoord.

Bedazzled is als een slecht vertelde mop. De slotsom is van ver zichtbaar, maar het einde van de vertelling laat nog lang op zich wachten. Ramis' regie - hij was met Groundhog Day en Analyze This beduidend effectiever - doet snakken naar een afstandsbediening met een fijne fast forward-knop. Doorspoelen!

Ook Hurley gaat ten onder, al wendt zij alle middelen aan om Bedazzled uit zijn slaap te halen. De rok met de split maakt plaats voor een miniscuul stoeipak, Tone Locs 'Wild Thing' begeleidt haar daden en geintjes over God en mannen verlaten met regelmaat haar mond. Tevergeefs. Geestig of gevaarlijk wil deze duivel niet worden.

Bedazzled zal herinnerd worden als de film waarin die ex van Grant ook meedeed.

Elizabeth wie?

Kom op, je weet wel. Die meid met die eindeloze split in haar rok.

Meer over