Elitaire houding schaadt aanzien Camerons kabinet

Premier David Cameron van Groot-Brittannië is de greep op zijn partij kwijt. De jonge Conservatieven hebben de macht gegrepen, stelt partijcoryfee en Hogerhuislid Norman Tebbit na het vertrek van fractiemanager Andrew Mitchell.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Nadat Mitchell de politie vier weken geleden voor plebejers had uitgemaakt, vocht hij vier weken lang voor zijn politieke leven. Ondanks de steun van de premier moest hij door de druk van de 'rebellen' vrijdag terugtreden.

Cameron had Mitchell begin september benoemd tot 'Chief Whip', wiens taak het is de discipline binnen de fractie te handhaven. De jonge Tories zijn uiterst weerbarstig, zeker over Europa. Het was aan Mitchell om ze te drillen, zoals hij eerder had gedaan op kostschool Rugby en in het leger. Ook als zakenbankier en minister van Ontwikkelingssamenwerking deed hij zijn toenaam 'Trasher' eer aan.

Twee weken na zijn aantreden koos hij echter het verkeerde doelwit. Mitchell wilde op zijn fiets Downing Street uitrijden, maar anders dan gebruikelijk weigerde de politie het hek te openen. De scène die volgde deed denken aan Monty Python's Upper-Class Twit of the Year, een cross-country voor aristocratische jongeren waarbij het beledigen van de ober vast onderdeel is.

Mitchell wist daarbij precies het verkeerde woord te gebruiken: plebs. Het gaf de Labour-oppositie munitie om herinneringen op te halen aan de klassenstrijd en voor de politiebonden was het een buitenkansje om wraak te nemen op de bezuinigingen. De doodsteek kwam echter van jonge Conservatieve Lagerhuisleden die weinig moeten hebben van Mitchell. Zijn opvolger als Chief Whip is de bedeesde George Samuel Knatchbull Young.

Het is het vierde kabinetslid dat opstapt sinds de coalitie in 2010 begon. Zoals gewoonlijk in de Britse politiek had het in geen van de gevallen te maken met inhoudelijke kwesties. David Laws trad af na gerommel met onkosten, Chris Huhne na gerommel met verkeerspunten en Liam Fox na gerommel met zijn adviseur. Voor Cameron met zijn miljonairskabinet is 'Plebgate' vooralsnog het meest schadelijk.

In zondagskrant The Observer schreef Tebbit, een doe-het-zelf-Conservatief die opklom tot luitenant van Margaret Thatcher, dat het niet erg is dat een regering vol Brideshead-figuren zit, mits ze competent zijn en zich niet als kwelduivels gedragen. Op de dag van Mitchells aftreden kwam minister van Financiën George Osborne, zoon van een baronet, in problemen omdat zijn assistent een treinconducteur met klem had verzocht haar baas eerste klas te laten reizen met een tweedeklas kaartje.

undefined

Meer over