Elf miljoen Iraakse kiezers stemmen

De Iraakse parlementsverkiezingen zijn, op enkele incidenten na, rustig verlopen. De opkomst was hoog, zelfs in steden die worden beschouwd als soennitische verzetshaarden...

Volgens de autoriteiten hebben elf miljoen mensen gestemd. De belangstelling was zo groot, dat in sommige plaatsen stemlokalen een uur langer werden opengehouden om iedereen de gelegenheid te geven te stemmen.

Vijftien miljoen Irakezen konden donderdag naar de stembus. Zij kozen, voor het eerst sinds de val van de dictatuur van Saddam Hussein in april 2003, een parlement dat een volledige termijn van vier jaar gaat dienen. Om de 275 zetels in de Raad van Afgevaardigden streden in totaal 307 partijen en negentien coalities. De uitslag kan nog dagen op zich laten wachten.

Iraakse leiders reageerden opgetogen op het verloop van de verkiezingen. President Jalal Talabani noemde die ‘een nationaal feest voor alle Irakezen’. De Verenigde Staten toonden zich even enthousiast. ‘Dit is een historische dag voor het Iraakse volk, voor het Midden-Oosten en de wereld’, aldus het Witte Huis.

Geheel zonder dodelijk geweld verliepen de verkiezingen niet. Er vielen acht doden. Het aantal slachtoffers is de afgelopen weken echter zelden zo laag geweest. I

Meer over