Elf doden bij aanvallen Gaza en Israël

Bij beschietingen over en weer tussen de Gazastrook en Israël zijn het afgelopen weekeinde zeker elf mensen gedood. Bij bombardementen door de Israëlische luchtmacht kwamen tien inwoners van Gaza om het leven, bij raketvallen op het zuiden van Israël vond een Israëliër de dood.

ROLF BOS

JERUZALEM - Aan beide kanten waren er talloze gewonden. Een door bemiddeling van Egypte afgedwongen staakt-het-vuren dat zondagochtend inging, hield geen stand. Ook zondagmiddag werd het zuiden van Israël bestookt en bombardeerde de Israëlische luchtmacht doelen in Gaza.

De escalatie begon woensdag. Leden van de Islamitische Jihad-beweging schoten toen vanuit Gaza een Grad-raket af op de stad Ashdod. Dat projectiel veroorzaakte geen schade. Volgens informatie van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet dreigden zaterdag opnieuw aanvallen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger stonden leden van de militaire tak van de Islamitische Jihad op het punt om nabij Rafah Katyusha-raketten op het zuiden van Israël af te vuren. De luchtmacht bombardeerde de locatie, waarbij volgens het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) vijf leden van de Palestijnse Al Quds-brigade om het leven kwamen. Een van hen is de 36-jarige Ahmed Sheikh Khalil, een commandant die al eerder doelwit was van de Israëliërs.

Na deze Israëlische aanval werden zaterdag vanuit de Gazastrook meer dan twintig projectielen op Israël afgeschoten. Enkele raketten werden onderschept door het Iron Dome-afweersysteem, andere projectielen kwamen neer bij kustplaats Ashkelon. Een 56-jarige Israëlische man die tijdens het luchtalarm naar een schuilkelder rende, werd daarbij dodelijk getroffen. Ook waren er aan Israëlische zijde meerdere gewonden.

De Israëlische luchtmacht viel zaterdagmiddag en -avond verscheidene doelen in de Gazastrook aan, volgens een woordvoerder van het leger voornamelijk plekken waar 'militanten van plan waren projectielen af te schieten'. Daarbij vielen nog eens vier doden, volgens het PCHR allen 'activisten'. Enkele Palestijnse burgers, onder wie een 15-jarig meisje, raakten gewond bij de aanvallen.

Zondagochtend zou een staakt-het-vuren van kracht worden, maar later op de dag vlogen er opnieuw raketten naar Israël. De Israëlische luchtmacht bombardeerde zondag doelen in de landstrook. Daarbij kwam een Palestijn om.

De aanvallen waren de eerste sinds eind augustus. Israël viel toen doelen in Gaza aan na een terroristische aanval nabij Eilat, waarbij acht Israëliërs gedood werden. Bij het geweld dat volgde, werden 27 Palestijnen en een Israëliër gedood. Israël beweerde meteen na de aanslag bij Eilat dat een aantal daders uit Gaza kwam, hetgeen door Hamas altijd ontkend is. De Israëlische krant Yedioth Ahronot publiceerde onlangs delen uit een uitgelekt legerrapport waaruit zou blijken dat de daders geen Palestijnen waren, maar leden van een Egyptische Jihad-beweging. De Israëlische legerleiding wil dit bevestigen noch ontkennen.

Jeruzalem houdt Hamas ook verantwoordelijk voor de reeks recente aanvallen, maar de beweging ontkent elke betrokkenheid. Israël zou volgens een hoge functionaris van Hamas, Ahmad Bahar, met dit 'geweld de strategische Palestijnse overwinning rond de recente gevangenenruil teniet willen doen'.

Twee weken geleden werd de Israëlische soldaat Gilad Shalit geruild voor 1.027 Palestijnse gevangenen. Van dat aantal zijn er overigens nog maar 477 vrijgelaten, de andere 550 Palestijnse gevangenen komen pas over anderhalve maand vrij. Het is onduidelijk of de recente golf van geweld de voortgang van de resterende gevangenenruil op losse schroeven zet. Waarnemers aan zowel Israëlische als Palestijnse kant zinspeelden zondag op die mogelijkheid.

Miljoen dollar voor een Israëlische soldaat

Een Saoedische prins wil 900 duizend dollar (635 duizend euro) beloning betalen aan iedereen die een Israëlische soldaat in gijzeling neemt. Die zal dan tegen Palestijnse gevangenen geruild worden. Dat zei prins Khaled bin Talal zaterdag op de Saoedische zender al Daleel. De prins maakt geen deel uit van de regering in Saoedi-Arabië.

De miljardair wil met zijn aanbod de geestelijk leider Awad al-Qarni steunen, die de voorbije dagen al 100 duizend dollar voor een Israëlische soldaat bood. Al Qarni werd vervolgens op internetsites met de dood bedreigd. Twee weken geleden liet Israël 477 Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor soldaat Gilad Shalit, die ruim vijf jaar gevangen werd gehouden in de Gazastrook. Van de Palestijnen zat een deel levenslange gevangenisstraffen uit vanwege hun aandeel in terroristische aanslagen. Binnenkort laat Israël als onderdeel van deze deal nog eens 550 Palestijnen vrij. Er zitten nog zo'n 6.000 Palestijnen vast in Israël.

undefined

Meer over