Elf dingen die u nog niet wist over de nucleaire top in Den Haag

Gastheer Den Haag heeft de boel aan kant. De stoelen staan keurig opgelijnd, de thee is gezet en de mise-en-place is gedaan: 58 wereldleiders worden met open armen ontvangen en kunnen meteen aanschuiven tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in het World Forum. Maar het heeft wat voeten in aarde, zo'n top. Daarom: elf dingen die u nog niet wist over de NSS.

Motoren van de motorbrigade staan geparkeerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken Beeld ANP
Motoren van de motorbrigade staan geparkeerd bij het ministerie van Buitenlandse ZakenBeeld ANP

1. Oost, West...
Wees welkom, is de boodschap die al maanden zorgvuldig geboetseerd wordt door de organisatie van de NSS. Al maanden, want zie maar eens dat 58 wereldleiders zich welkom voelen.

Wie er komen? 1 koning, 1 kroonprins, 14 presidenten en 16 premiers. Ook komen er komen 3 vicepresidenten, 3 vicepremiers en 7 ministers van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zijn er nog 6 landen op een ander niveau vertegenwoordigd. Zo stuurt Israël Yuval Steinitz, de minister van Inlichtingen en Strategische Zaken.

Naast deze 53 staats- en regeringsleiders, ministers en anderen komen nog 5 leiders van internationale organisaties, onder wie secretaris Ban Ki-moon van de VN. Hier het complete overzicht.

Tuinman harkt netjes de oranje tulpen aan in de tuin van het World Forum Beeld ANP
Tuinman harkt netjes de oranje tulpen aan in de tuin van het World ForumBeeld ANP

2. Safety first
Het is de grootste veiligheidsoperatie van de afgelopen decennia in Nederland. Want wanneer zagen we dit eerder: drie marineschepen bewaken de kust, twee F16-straaljagers zijn continu in de lucht, luchtafweergeschut is in stelling gebracht. Ruim 13 duizend politieagenten en 8 duizend militairen zijn in touw.

Het prijskaartje? Daarover doet de organisatie 'in het kader van de veiligheid' geen uitspraken. Nederland draait als organiserend land op voor de beveiligingskosten, die volgens schattingen van experts tussen de 150 en 250 miljoen euro bedragen.

Politiehond tijdens zijn training voor de top Beeld ANP
Politiehond tijdens zijn training voor de topBeeld ANP

3. Nederland, oh Nederland
De Office Chair van Atelier Van Lieshout, een ontwerp uit 2002 van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, is te koop vanaf 1.107 euro exclusief btw. Keurige zetel, dus.

En u raadt het al: het is ook de zetel waarop tientallen wereldleiders, hun ministers en gezanten twee dagen lang uren zullen vergaderen. De stoelen van de wereldleiders krijgen als extraatje een verhoogde rugleuning, 'dat geeft meer status'.

In totaal komen er 116 exemplaren te staan, uitgevoerd in 'stone-grey dynamica silk' met een wit gepoedercoat stalen onderstel op wieltjes. Joep van Lieshout, kunstenaar en ontwerper: 'Het is wel geestig dat alle wereldleiders straks op mijn stoel zitten.'

'Bijna alles wat we hier gebruiken is van Nederlandse ontwerpers. Zelfs de wijn die wordt geserveerd, is in Nederland gemaakt', aldus Marc Gerritsen, plaatsvervangend projectleider van de NSS.

Office Chair van Joep van Lieshout Beeld -
Office Chair van Joep van LieshoutBeeld -

4. Agendasetting
Het is voor onze premier te hopen dat hij wat extra slaap heeft gepakt in aanloop naar de top. Want zijn agenda heeft waarschijnlijk nog nooit zo vol gestaan. Leest u mee?

Zondag: Als eerste ontvangt Rutte op zondag in het Catshuis in Den Haag de Chinese president Xi Jinping, die in Nederland is voor een staatsbezoek. Diezelfde dag volgen president Jonathan van Nigeria, minister-president Garibashvili van Georgië, minister-president Harper van Canada, minister-president Lee Hsien Loong van Singapore, president Nazarbajev van Kazachstan, vicepresident Boediono van Indonesië, president Sarkisian van Armenië en minister-president Abe van Japan.

Maandag: Op de eerste dag van de internationale top, heeft Rutte eerst een gesprek met president Park Geun-hye (Zuid-Korea) in het Catshuis. Daarna gaat de premier naar Amsterdam om daar president Obama van de VS te ontmoeten. Later maandag is er een ontmoeting met minister-president Jatsenjoek van Oekraïne. 's Avonds spreekt Rutte Koning Abdoellah II van Jordanië.

Dinsdag: Een bezoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en directeur-generaal Amano van de International Atomic Energy Agency. 's Avonds ontvangt Rutte in zijn ambtswoning president Gül van Turkije, minister-president Dung van Vietman en minister-president Key van Nieuw-Zeeland.

Minister-president Mark Rutte Beeld ANP
Minister-president Mark RutteBeeld ANP

5. Even geen Schengen
Alle verloven zijn ingetrokken. De marechaussee en de zeehavenpolitie kunnen in de periode van 14 tot 28 maart grenscontroles gaan uitvoeren aan de grenzen met België en Duitsland, op de waterwegen en op de aangewezen luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde.

'Naast de buitengrenzen moeten we nu ook de binnengrenzen beveiligen. We hebben in totaal 34.000 diensten ingepland. Ook reizigers die bijvoorbeeld uit EU-landen komen, kunnen nu worden gecontroleerd. Dat zal voor hen even wennen zijn', schrijft VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

6. Droomvlucht
De vliegtuigspotter - vaak meer lens dan mens - blijft een wonderlijk wezen. Nog voor het ochtendgloren naar de speciale spotplekken bij Schiphol, uren wachten op die ene Boeing of Airbus, puur voor de ervaring van het zien, en als het donker wordt weer naar huis.

In de weken voorafgaand aan de NSS zullen het woelige nachten zijn geweest voor de fanatiekelingen. Want hij komt, hij komt: de Air Force One. Voor sommigen misschien een slechte film met Harrison Ford uit 1997, maar voor de vliegtuigspotter het summum.

Een probleem voor de duizenden - zo schat een spotter bij Radio 1 - vliegtuigspotters die vanuit heel Europa naar Schiphol komen: de spottersplekken zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Een ervaren spotter laat zich niet uit het veld slaan en heeft al een alternatieve plek in gedachte. Waar? Daarover tasten we in het duister.

Air Force One Beeld ap
Air Force OneBeeld ap

7. Er zit iets tussen uw tanden
Het moet een hele geruststelling zijn: het eten voor de wereldleiders wordt beter beveiligd dan de gemiddelde popster. Vanuit de cateringkeukens van Van der Linde in Berkel en Rodenrijs worden de maaltijden - per dag moeten zo'n 3.500 mensen te eten krijgen - met politie-escorte naar Den Haag gereden. De trucks worden gecontroleerd op explosieven.

Wat staat er op het menu, meneer Van der Linde? 'De regeringsleiders krijgen een lunch met een Hollands tintje. Alles is biologisch en halal. Hier moet ik het bij laten', aldus Van der Linde bij Radio 1. Driesterrenkok Jonnie Boer heeft de hoofdlunch samengesteld.

Mogen we helemaal niets weten? Jawel hoor. Zo is spinazie verboden ('gaat tussen je tanden zitten, slecht voor de foto') en moest de blauwe macaron van het menu ('blauwe tong').

P.S. Het personeelsrestaurant bevindt zich in de parkeergarage onder het World Forum, tussen de wegwijsbordjes en betaalpalen. Geuzennaam: 'Le Garage', vernoemd naar dat ene Amsterdamse restaurant.

(Telefoon rinkelt) 'Joop Braakhekke hier... Beste meneer Van der Linde, Hoe haalt u het in uw hoofd uw restaurant zo te noemen?' (Bron: NOS).

Joop Braakhekke Beeld ANP
Joop BraakhekkeBeeld ANP

8. Traffic-control
Beginnen de cijfertjes al te duizelen? Kom op, nog maar een paar:

Voor de NSS worden 3.000 extra verkeersborden neergezet waarop onder meer de omleidingen worden aangegeven. In totaal zijn er 38 omleidingen. Daar worden reizigers van op de hoogte gebracht door de 168 informatiepanelen boven de wegen. Voor eventuele problemen staan er 35 bergers klaar, zijn er 183 weginspecteurs in touw en los daarvan zijn nog eens 51 weginspecteurs op de motor actief. En in verschillende verkeerscentrales zijn in totaal 240 wegverkeersleiders aan het werk om het verkeer in goede banen te leiden.

9. Obamarama
Je bent president van Amerika en je neemt mee: twee vliegtuigen, drie helikopters, 200 beveiligers, drie limousines en zes koks. 'Zijn eigen voedsel. Zijn eigen water. Zo'n 100 politieke medewerkers. En een mobiel veldhospitaal met zes dokters en chirurgen, een eigen röntgenapparaat. Ook in de tas natuurlijk: zakken met zijn eigen bloedgroep AB', schrijft het Algemeen Dagblad, dat Obama en zijn gevolg omdoopt tot 'Circus Obama'.

En dan is er natuurlijk nog de anti-afluistertent. Als een gevoelig gesprek of een vertrouwelijk document zich aandient, duikt Obama de speciale tent in om zich te beschermen tegen afluisterapparatuur en videocamera's, schreef The New York Times vorig jaar.

Voor een ritje van deur (Huis ter Duijn) tot deur (World Forum) pakt Obama het liefst The Beast: een Caddilac van titanium. 'The Beast is uitgerust met traangaskanonnen, machinegeweren en schuimtanks om brand te voorkomen. De wanden zijn van 12 centimeter gewapend staal. De gewapende deuren zijn 20 cm dik en net zo zwaar als een cabinedeur van een Boeing 757.'

'The Beast' Beeld ap
'The Beast'Beeld ap

10. Voetbal
Een voetbalweekeinde waarin maar vier van de negen wedstrijden doorgaan en namens de topvijf alleen PSV en Vitesse in actie komen. Het is deze zaterdag en zondag de bittere realiteit en Gijs de Jong, competitiemanager van de KNVB, gruwelt er al van sinds de gevolgen van de nucleaire top zich aandienden.

De komst van wereldleiders als Obama en Xi Jinping naar Den Haag vergt zo veel politie-inzet dat ook de burgemeesters van onder meer Almelo, Enschede en Waalwijk een kruis zetten over de dit weekeinde geplande duels van hun eredivisieclub. In december waren ze nog akkoord gegaan met de wedstrijden die rond de kerntop waren ingepland, herinnert De Jong zich.

Of de komst van Obama de doorslag gaf dat de burgemeesters op hun besluit zijn terugkomen, weet De Jong niet. 'Maar zes weken geleden kregen we door dat het misging. Daarop is een conference call belegd met de negen burgemeesters. Een aantal wilde in dit weekend niet meer spelen. Toen verklaarde de rest zich ineens solidair.'

'Alsof ze met een dartpijltje hebben gegooid', aldus FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik de werkwijze van de KNVB.

null Beeld ANP
Beeld ANP

11. Vlag verbanden?
Ten slotte is er goed nieuws voor de vlijtige vlaggenverbrander. Het Openbaar Ministerie haastte zich vandaag om de pyromaan met een voorliefde voor de vlag nog voor het weekend van zijn twijfel te verlossen: 'Er geldt in Nederland geen algeheel verbod op het verbranden van vlaggen.'

Wel weer pech voor de meer exotische pyromaan: het in brand steken van andere voorwerpen wordt niet toegestaan.

Meer over