Elf arrestaties in onderzoek naar dood Marokkaanse visboer

De Marokkaanse politie heeft elf mensen gearresteerd in het onderzoek naar de visverkoper die vorige week werd doodgedrukt in een vuilniswagen. Dat meldt persbureau AFP dinsdag. Het is de vierde opeenvolgende dag van protesten die volgden op de opzienbarende dood van de man.

Demonstranten in de stad Al Hoceima. Beeld afp
Demonstranten in de stad Al Hoceima.Beeld afp

De aangehouden verdachten zijn inmiddels al voorgeleid voor een onderzoekscommissie. Zij worden verdacht van doodslag en het vervalsen van openbare documenten, zo melden de aanklagers.

Agenten gooiden vrijdag in Al Hoceima het marktwaar van de 31-jarige Moshin Fikri in een vuilniswagen, omdat hij zwaardvis buiten de toegestane periode had gekocht. Het is verboden om in de Middellandse Zee zwaardvis te vangen in oktober en november. Toen de verkoper zijn vis uit de wagen probeerde te halen, werd het mechanisme van de wagen ingeschakeld. De visboer werd vermorzeld tussen het afval.

De autoriteiten noemen de tragische dood van Fikri een ongeluk, maar veel burgers accepteren dat niet. Volgens hen is de visverkoper het slachtoffer van corruptie en intimiderend gedrag van de autoriteiten.

Protest tegen corruptie

Fikri's dood heeft tot grote protesten geleid door het hele land. Duizenden burgers zijn dinsdag opnieuw de straat opgegaan om te demonstreren tegen corruptie en de manier waarop burgers worden behandeld door de politie en de overheid.

Dergelijke protesten zijn ongebruikelijk in Marokko. Koning Mohammed VI heeft de touwtjes in het land nog strak in handen. In 2011 voerde hij hervormingen door toen de Arabische Lente dreigde over te slaan op Marokko. Daarop namen de protesten af.

De koning heeft dit keer opdracht gegeven tot een 'diepgravend onderzoek'. Zelf is hij momenteel op reis door Afrika.

Waarom duizenden Marokkanen protesteren na dood van een visboer

Wat is er gebeurd en waarom verspreidt de boosheid zich naar de rest van Marokko? Vijf vragen over de volkswoede.

Demonstranten in Al Hoceima. Beeld afp
Demonstranten in Al Hoceima.Beeld afp
Duizenden burgers zijn de straat opgegaan. Beeld epa
Duizenden burgers zijn de straat opgegaan.Beeld epa
Meer over