Elegante liedschrijver

Tekstdichter Hal David scoorde vijftien jaar lang hit na hit, samen met Burt Bacharach. Hij werd 91.

GIJSBERT KAMER

De zaterdag na een beroerte op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles overleden Hal David schreef teksten voor enkele van de beroemdste popliedjes ooit. Walk On By, I Just Don't Know What To Do With Myself, (They Long To Be) Close To You en I Say A Little Prayer zoals gezongen door Dionne Warwick, Dusty Springfield of The Carpenters werden niet alleen onsterfelijk door de even grootse als elegante muziek van componist Burt Bacharach, maar zeker ook door de teksten van Hal David, met wie Bacharach in de jaren zestig een uitzonderlijk succesvol songschrijversduo vormde.

Het tweetal werd in 1957 in de fameuze New Yorkse Brill Building op Broadway enigszins toevallig aan elkaar gekoppeld. David was toen al 36 jaar, Bacharach zeven jaar jonger.

Ze hadden succes met Magic Moments, dat door Perry Como in 1958 de hitlijsten in werd gezongen. Maar het zou tot 1962 duren voordat de chemie tussen de twee pas echt duidelijk werd. De katalysator was Dionne Warwick, die het duo tegenkwam in een studio waar ze achtergrondvocalen inzong bij The Drifters.

Of ze niet een paar demo's van het duo mocht inzingen. De 22-jarige zangeres bleek precies over de juiste dictie en timing te beschikken voor de eloquente liedjes van Bacharach/David.

Dionne Warwick zou in de jaren zestig uitgroeien tot de ultieme Bacharach/David-zangeres met hits als Walk On By (1964), I Say A Little Prayer (1967) en Do You Know The Way To San José (1968). De Britse zangeres Dusty Springfield was in Europa succesvol met veelal dezelfde liedjes.

Liedjes die zich tekstueel net iets meer op volwassenen richten dan in de rock 'n roll-teksten van die tijd gebruikelijk was. Zoals David eens opmerkte, zocht hij in zijn liedjes naar drie kwaliteiten: geloofwaardigheid, eenvoud en emotionele impact.

Tussen 1962 en 1972 scoorde het duo hit na hit, en won in 1970 zelfs een Oscar met het door B.J. Thomas gezongen Raindrops Keep Falling On My Head, uit de film Butch Cassidy & The Sundance Kid.

Maar in 1973, na de geflopte musical Lost Horizon, is de chemie uitgewerkt. De belofte liedjes aan Dionne Warwick te leveren, wordt niet nagekomen, waardoor de zangeres zich genoodzaakt ziet het duo voor de rechter te slepen, terwijl de heren elkaar onderling ook nog eens juridisch in de wielen rijden.

Alles wordt buiten de rechtzaal geschikt, en een enkele keer werken ze nog samen, maar echt goed zal het tussen de drie nooit meer komen. Bacharach trekt zich terug, en zal in de jaren negentig worden herontdekt door een nieuwe generatie muzikanten.

David schrijft in 1979 met John Barry de titelsong voor de James Bond-film Moonraker en in 1984 samen met Albert Hammond voor Julio Iglesias en Willie Nelson de wereldhit To All The Girls I Loved Before.

Maar daarna besteedt hij zijn tijd vooral aan bestuursfuncties in de muziekindustrie. De vijftien jaar die hij vanaf 1957 met Burt Bacharach doorbracht achter de schrijftafel, hebben echter zoveel moois opgeleverd dat je hem gerust een van de beste tekstdichters uit de popgeschiedenis kunt noemen.

Say a little prayer.

En geloofwaardigheid. Aan die drie criteria moest een liedje voldoen voor songwriter Hal David.

Rechts platenhoezen van zijn bekendste hits.

undefined

Meer over