El Mousaoui mag best uit ander vaatje tappen

Youssef El Mousaoui

Merijn Henfling

* *


Utrecht Uitgerekend in Venlo begon hij zijn eerste tournee door Nederland. De Vlaams-Marokkaanse stand-up comedian Youssef El Mousaoui durfde eigenlijk niet op te treden in de geboorteplaats van Geert Wilders, vertelt hij. Hij vreesde een publiek met korans in de ene hand en aanstekers in de andere hand.


In België is El Mousaoui door zijn tv-optredens een bekende comedian, in Nederland heeft hij nu een bescheiden tournee. Zelden was het verschil tussen beeld en werkelijk groter: zo gladjes en stoer als hij er op zijn affiches uitziet, zo bescheiden en studentikoos oogt hij op het podium.


Bijna verlegen komt hij de bühne oplopen, een verlegenheid die hij de hele avond niet van zich af weet te schudden. Soms mondt zijn wat onzekere houding uit in razendsnel binnensmonds praten - premièrestress? Voordeel van zijn ingetogen presentatie is dat juist zijn harde, soms incorrecte grappen over vrouwen of allochtonen het best aankomen, omdat ze zo onverwacht zijn.


Hij is geen stand-up comedian die slechts snedige anekdotes opeenstapelt. Hij vertelt een paar lange verhalen. Zoals over Kerstmis vieren met Belgen, optreden in de gevangenis, het ontstaan van de mensheid en zijn reis met een groep Vlamingen naar Marokko.


Een terugkerend thema is daarbij het verschil tussen culturen, waarbij hij vaak inspeelt op vooroordelen over Marokkanen. Zo vertelt hij over een bezoek aan Vlamingen: 'Ik ben het niet gewend om bij Vlaamse mensen binnen te komen terwijl ze gewoon thuis zijn.' Deze zelfspot werkt goed, maar helaas herhaalt hij dit type grap te vaak.


Onbevangen de multiculturele samenleving bespotten, dat doet El Mousaoui met het grootste gemak. Toch zou hij ook uit een ander vaatje mogen tappen en zijn licht laten schijnen over andere onderwerpen dan de multiculturele samenleving.


Ook zou hij meer mogen vertrouwen op zijn eigen improvisatievermogen. Zijn kracht zit 'm in spontane invallen en gevatte reacties op het publiek. Het zijn de momenten dat hij het meest ontspannen op het podium staat en echt contact maakt met zijn publiek.


Merijn Henfling


Meer over