El Ghazi snoert critici de mond

Ajax herstelt zich in Alkmaar van de uitschakeling in de voorronde van de Champions League door Rapid Wien, mede dankzij twee snelle doelpunten van Anwar El Ghazi.

El Ghazi. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
El Ghazi.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Anwar El Ghazi neemt de snel genomen vrije trap aan, kijkt, dribbelt kort en schiet vol met de wreef. Zwabberend slaat de bal in achter doelman Rochet, als opmaat voor de eenvoudige zege van Ajax bij AZ (0-3). Eventjes kijkt El Ghazi naar beneden, dan legt hij zijn wijsvinger op de lippen.

Zo, dat moest even. Een jongeman van 20 jaar, weg van het doen en laten van Ronaldo, legt zijn critici het zwijgen op. Menig talent dat zo'n doelpunt maakt, zo'n droomschot, doet een vreugdedansje. El Ghazi is meteen cool. Het grote terechtwijzen kan beginnen, en dat op een dag zonder politie in en rond het stadion.

Er was forse kritiek geweest op Ajax na de sullige uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien. Kritiek op El Ghazi ook, dat hij die ene bal bijvoorbeeld niet afgaf aan Milik, in de uitwedstrijd tegen Rapid, maar koos voor een kansloos balletje met de buitenkant van de voet.

Er was kritiek op de jeugd in zijn totaliteit. Dat was moeilijk voor hem geweest, en voor de andere talenten ook, van wie Bazoer zondag de uitblinker was. Want Bazoer is de middenvelder die heerst, die voetbalt alsof hij aanmerkelijk ouder is dan 18.

'Natuurlijk weet ik dat het niet goed voor me is, maar mijn geloof staat boven alles. Ajax respecteert dat ook. Daarvoor ga ik ze terugbetalen op het veld', zei El Ghazi in een interview met de Volkskrant. Lees het interview hier.

Kritiek

Dat de kritiek zeker zoveel was gericht op het transferbeleid van Ajax en op trainer Frank de Boer, die zijn ervaren spelers buiten de ploeg hield tegen de sluwe Oostenrijkers, maakte allemaal niet uit zondag. Het moest even, dat vingertje. Wat verder dus niets afdeed aan de pracht en praal van de treffer. Weergaloos geschoten, en dat op een zondag.

Even later scoorde El Ghazi nog een keer, met een kopbal, na een vrije trap van Gudelj, waarbij doelman Rochet de bal knullig onder zich door zag rollen. Gudelj juichte ook al niet, bij de 0-3, een schot dat houdbaar was voor Rochet, de opvolger van Esteban. Gudelj is deze zomer voor 6 miljoen euro gekocht door Ajax, van AZ dus. En juichen tegen je oude club, dat hoort niet, vinden veel voetballers in een wereld die van maniertjes aan elkaar hangt.

Terwijl het voor Ajax toch best een fijne middag was na die ontluisterende dinsdag in de Arena, een middag om eens heerlijk uitbundig te juichen, met een zo onverwacht eenvoudige zege op de Noord-Hollandse aartsrivaal. Het bleef 0-3, waardoor het leek alsof Ajax veel beter voetbalde dan AZ. Dat was niet zo, hoewel Ajax af en toe heel behoorlijk speelde, met drang naar voren en lichtvoetig combinatiespel. Maar het zat Ajax ook een paar keer mee, en de ploeg is in tegenstelling tot AZ redelijk intact gebleven ten opzichte van het vorige seizoen.

Anwar El Ghazi heeft uit het niets Ajax op een 0-1 voorsprong geschoten. Hij doet zijn vinger voor zijn mond, hij had nogal wat kritiek gekregen na de wedstrijden tegen Rapid Wien. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Anwar El Ghazi heeft uit het niets Ajax op een 0-1 voorsprong geschoten. Hij doet zijn vinger voor zijn mond, hij had nogal wat kritiek gekregen na de wedstrijden tegen Rapid Wien.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Leeggekocht

AZ daarentegen is leeg gekocht, na het vertrek van Esteban, Hoedt, Poulsen, Gudelj, Johannsson en Berghuis. Het zal even duren alvorens trainer John van den Brom weer een elftal heeft staan dat het niveau van afgelopen seizoen benadert, al waren de twee overwinningen op de Turkse tegenstander Basaksehir in de voorronde van de Europa League uitstekend te noemen. Ze zijn te beschouwen als een voorschot op wat mogelijk is met het elftal uit Alkmaar.

Een van de beste spelers van AZ vorig seizoen, Nemanja Gudelj dus, vertrok deze zomer naar Ajax. Op een spandoek in Alkmaar stond, een beetje pesterig: '32.700.000. Till so far.' Dat is het bedrag dat Ajax in de laatste tien jaar spendeerde aan spelers van AZ, te weten: Lindenbergh, Perez, De Zeeuw, El Hamdaoui, Sigthorsson, Moisander, Viergever en Gudelj (zie graphic).

Ajax koopt graag groots in bij de buren, als het aankomt op het aantrekken van voetballers met ervaring en talent. AZ op zijn beurt loert in de talentenvijver Noord-Holland ook op spelers uit de regio Amsterdam, zoals Haye, Luckassen, Van Overeem en Dos Santos, van wie de laatste de wedstrijd vanwege een blessure miste. Kort voor de aftrap werd hij in de opstelling vervangen door Vaarnold, die debuteerde in de competitie.

Van den Brom verloor dus zes basisspelers. Toch is hij tevreden met de vervangers, van wie Brezancic en Jahanbakhsh pas vorige week zijn aangetrokken. Ze deden nog niet mee tegen Ajax, dat in zijn gifgroene uittenue sowieso bekijks trekt. 'Ik heb zeker niet te klagen', zei Van den Brom. 'Ik zie weer volop mogelijkheden met de huidige groep.'

De spelers van Ajax vieren hun overwinning met Ajax-supporters die naar Almaar zijn gekomen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De spelers van Ajax vieren hun overwinning met Ajax-supporters die naar Almaar zijn gekomen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Fijne middag

Van Overeem, een driftige dribbelaar met loopvermogen, combineerde aardig met vooral Vincent Janssen, een wat ouderwetse, bonkige spits die uit alle standen schiet en ook nog weleens een slimmigheidje met de hak of zo produceert. Het is eenvoudig te zien: Van Overeem, vorig seizoen uitgeleend aan Dordrecht, en de van Almere gekomen Janssen zijn spelers aan wie AZ plezier zal beleven.

Het was door die snelle treffers alleen nooit een echte wedstrijd, waardoor Ajax zich na het door politieacties gekortwiekte weekeinde de voorlopige koploper van de eredivisie mag noemen. Dat het duel in een uitverkocht stadion nooit werkelijk ontbrandde, viel Van den Brom tegen.

Maar al met al was best een fijne middag. Het publiek van AZ klapte genereus voor het favoriete elftal. Ook Frank de Boer was complimenteus. Hij prees allereerst zijn spelers, hoewel ze van hem na rust best hadden mogen uitlopen naar 4-0 of 5-0. Hij was eveneens lovend over de burgemeester van Alkmaar, Bruinooge, alsmede de vrijwilligers en stewards.

Voetballen zonder inzet van politie, het was goed bevallen. 'En het was een dappere daad', concludeerde De Boer met opgewekt gemoed.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over