'El Chapo wordt zo slecht behandeld dat hij naar VS wil'

Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán wordt zo mishandeld in de Mexicaanse gevangenis dat hij zo snel mogelijk wil worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dit zegt het hoofd van zijn team van advocaten. Tegelijkertijd waarschuwt zijn vrouw de Mexicaanse autoriteiten dat ze er spijt van zullen krijgen als Guzmán wordt uitgeleverd, vanwege alle informatie die hij kan doorspelen.

Redactie
'El Chapo' in januari nadat hij opnieuw is opgepakt. Beeld ap
'El Chapo' in januari nadat hij opnieuw is opgepakt.Beeld ap

'Hij kan de omstandigheden waaronder hij moet leven niet langer aan', zegt zijn advocaat José Refugio Rodríguez tegen de Mexico News Daily. 'Hij heeft last van hoge bloeddruk doordat ze hem niet genoeg laten slapen, waardoor hij hoofdpijn heeft, en pijn in zijn ogen en oren. Hij is aan het eind van zijn krachten en wil zich niet meer verzetten.'

Guzmán zou volgens Rodríguez 'wanhopig' gezegd hebben: 'Zorg dat er zo snel mogelijk een overeenkomst met de Verenigde Staten komt en dat mijn uitlevering wordt geregeld, want ik vrees voor mijn leven; ze vermoorden me nog onder deze omstandigheden.' Eerder hadden advocaten al geklaagd dat Guzmán nauwelijks bezoekers mag ontvangen en totaal geen privacy meer heeft; zelfs niet als hij naar de wc moet.

Juridische procedures

De Mexicaanse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat ze Guzmán graag willen uitleveren, maar dat er nog allerlei juridische procedures moeten worden afgewikkeld, wat nog jaren kan duren. Volgens Rodríguez zijn er echter 'voorbeelden' van andere Mexicaanse drugsbaronnen die een deal met de VS bereikten, en dat het hele proces binnen enkele maanden kan worden afgerond. Daarvoor in ruil zou geen informatie hoeven worden verstrekt, zegt hij volgens VICE news, iets wat Guzmáns echtgenote wel suggereert in een interview met lokale media.

'Zodra hij is vertrokken, zullen ze wensen dat hij nooit is weggegaan, zei Emma Coronel tegen Radio Fórmula. 'Ze willen hem vermoorden voordat hij wordt uitgeleverd en alles vertelt dat hij weet. Laten we hopen dat dat niet lukt.'

Jarenlang probeerde El Chapo juist uit handen te blijven van de Amerikaanse autoriteiten. In een Mexicaanse cel is het met geld en goede contacten mogelijk om nog een redelijk bestaan te leiden, terwijl hij in een Amerikaanse gevangenis geen kans zou hebben om privileges 'te regelen'.

Emma Coronel, de vrouw van 'El Chapo', tijdens een interview. Beeld screenshot
Emma Coronel, de vrouw van 'El Chapo', tijdens een interview.Beeld screenshot

Profiel 'El Chapo'

Wie is deze beruchte crimineel? Lees hier het profiel van 'El Chapo'.

Miljoenenbeloning

Toen El Chapo nog niet achter slot en grendel zat, zette Amerika een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd. Ook de Mexicanen loofden een miljoenenbeloning uit. Heel lang bleef de drugsbaas echter ongrijpbaar. Tot 1993, toen hij aan de grens met Guatamala werd gearresteerd. Hij kwam terecht in Mexico's zwaarst bewaakte gevangenis, Puente Grande.

In januari 2001, net voor hij zou worden uitgeleverd aan de VS om een straf van vijftig jaar uit te zitten voor moord en drugshandel, kreeg Guzmán het voor elkaar zich een weg te banen door een aantal zwaar beveiligde deuren. Vervolgens verstopte El Chapo zich in een juttezak in een vrachtwagen met wasgoed en reed hij de vrijheid tegemoet.

Juli vorig jaar wist hij opnieuw te ontsnappen, via een tunnel van anderhalve kilometer lang. De tunnel was voorzien van een trap en ventilatie. In de tunnel werd ook een motorfiets gevonden die waarschijnlijk is gebruikt om tijdens het graafwerk aarde te verwijderen.

De politie kwam hem weer op het spoor omdat Guzmán een film over zijn leven wilde maken en contact had gezocht met acteurs en producenten. Hij werd in januari dit jaar opnieuw opgepakt nadat hij een geheim interview had met acteur Sean Penn.

De tunnel waardoor 'El Chapo' ontsnapt is. Beeld epa
De tunnel waardoor 'El Chapo' ontsnapt is.Beeld epa
Meer over