NieuwsStraf El Chapo

El Chapo krijgt levenslang in het land waar hij naar eigen zeggen ‘24 uur per dag wordt gemarteld’

De Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is woensdag tot levenslang veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank. El Chapo heeft door de jaren heen vele tonnen drugs de Verenigde Staten binnengesmokkeld. In zijn verweer noemde de drugsbaas de VS een corrupt land dat er alles aan doet om hem naar een gevangenis te sturen waar niemand ooit meer iets van hem hoort.

‘El Chapo’ toen hij op 8 januari 2016 naar een zwaarbeveiligde gevangenis werd gebracht in Mexico-Stad. Beeld EPA
‘El Chapo’ toen hij op 8 januari 2016 naar een zwaarbeveiligde gevangenis werd gebracht in Mexico-Stad.Beeld EPA

De Amerikaanse jury oordeelde in februari al dat de 62-jarige Mexicaan schuldig is aan het smokkelen van cocaïne, heroïne en marihuana. Ook zou hij als leider van het Sinaloakartel, jarenlang het grootste en belangrijkste drugskartel van Mexico, betrokken zijn geweest bij samenzweringen. Naast de levenslange gevangenisstraf krijgt Guzman nog dertig jaar extra straf opgelegd en moet hij een boete van 11,2 miljoen euro betalen.

El Chapo vindt dat hij ‘inhumaan en wreed’ behandeld is tijdens de dertig maanden waarin hij in afwachting was van de uitspraak van de rechter. ‘De Amerikaanse autoriteiten hebben mij 24 uur per dag psychologisch, emotioneel en mentaal gemarteld’, zei hij in zijn laatste verweer.

Ontsnapt

Voordat Guzman in 2016 opnieuw gevangen werd genomen in Mexico, was hij al twee keer ontsnapt uit zwaarbeveiligde gevangenissen in dat land. In 2001 kocht hij de bewakers om en wist hij te ontsnappen via een karretje met vieze was. In 2015 ontsnapte hij via een lange tunnel van anderhalve kilometer. De Mexicaanse autoriteiten leverden hem in januari 2017 uit aan de VS.

El Chapo maakte vanaf de jaren tachtig naam als drugssmokkelaar door tunnels te graven onder de Mexicaans-Amerikaanse grens. In de jaren negentig vocht hij met zijn Sinaloakartel bloedige oorlogen uit om zijn status als belangrijkste drugsbaas van Mexico te behouden.

Gedurende het proces dat elf weken duurde, kregen veel voormalige medewerkers de kans om te getuigen tegen hun baas. Ze beschreven hoe Guzman binnen een paar jaar een strak geregisseerde en nietsontziende smokkelorganisatie opzette. Ondanks het feit dat El Chapo al veel jaren in de gevangenis heeft doorgebracht, was zijn Sinaloakartel volgens de DEA, de Amerikaanse organisatie die drugssmokkel probeert te beteugelen, tot afgelopen jaar de grootste verstrekker van Mexicaanse drugs in de VS.

Guzmans advocaten hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen het oordeel van de rechter. Ze claimen dat de juryleden ongehoorzaam waren aan de regels van de rechtbank, omdat ze nieuwsberichten lazen terwijl het proces bezig was.

Meer over drugsbaron El Chapo

s Werelds grootste crimineel
El Chapo maakte zich tot lieveling bij het gewone volk door zijn rijkdom ten dele naar de armen door te sluizen. Lees hier wie deze beruchte crimineel is.

Door ijdelheid ten val gebracht
IJdelheid is drugsbaron El Chapo duur komen te staan. De topcrimineel wilde een film laten maken over zijn turbulente leven.

Drugsoorlog Mexico
De rechtszaak tegen de Mexicaan kost de Amerikaanse staat tientallen miljoenen euro’s. Voor Mexico maakt het geen verschil: het geweld is sinds zijn arrestatie alleen maar toegenomen.

Lees ook:
Nederlandse politie tapte anderhalf jaar lang alle communicatie van Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’

Verdwenen in Mexico: ‘Ze dachten dat we zouden zwijgen

‘Laat ze ons allemaal maar vermoorden, als op verslag doen van deze hel de doodstraf staat

Meer over