EK voetbal 2016: Feest van oudgetrouwen en debutanten

Aan het EK in Frankrijk doen volgend jaar veertien landen mee die lager op de wereldranglijst staan dan Nederland. Dinsdagavond plaatsten Oekraïne en Zweden zich als laatsten voor het eindtoernooi, dat voor het eerst in de historie 24 deelnemende landen kent. Welke landen gaan er wel naar Frankrijk? Een overzicht.

De spelers van het Spaanse elftal vieren de overwinning van het EK in 2012 Beeld anp
De spelers van het Spaanse elftal vieren de overwinning van het EK in 2012Beeld anp

De EK-loting vindt plaats op 12 december in Parijs. De 24 landen zijn over vier potten verdeeld:

Pot 1: Frankrijk, Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal, België.
Pot 2: Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië, Oekraïne.
Pot 3: Tsjechië, Zweden, Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije.
Pot 4: Turkije, Ierland, IJsland, Wales, Albanië, Noord-Ierland.

Debutanten

IJsland, Wales, Slowakije, Noord-Ierland en Albanië doen in 2016 voor het eerst mee aan het EK.

Pot 1

Frankrijk
De Fransen organiseren het aankomende EK en zijn om die reden automatisch geplaatst. Het gastland won het toernooi in 1984 en 2000. In 2012 verloor Frankrijk van de uiteindelijke winnaar Spanje in de kwartfinale (2-0). De Franse ploeg beschikt over een sterke selectie met veel talenten en sterspelers als Karim Benzema van Real Madrid. Frankrijk behoort tot een van de favorieten voor volgende zomer.

Spanje
De laatste twee EK's werden gewonnen door de Spanjaarden. Het Zuid-Europese land kende een soepele kwalificatiereeks met negen zeges en een nederlaag. Spanje zal voor het eerst sinds het WK van 2010 niet als nummer één van de wereld beginnen aan een eindtoernooi. De Spanjaarden behoren tot de favorieten voor de eindzege, zoals dat ook de laatste toernooien het geval was.

Duitsland
De regerend wereldkampioen kende een lastige kwalificatiereeks met onder meer nederlagen tegen Polen en Ierland. Duitsland won de kwalificatiepoule wel en geldt als favoriet om het toernooi te winnen. Met veel spelers van het dominerende Bayern München kent Duitsland een sterkte selectie. Het toernooi werd al drie keer gewonnen door de Duitsers; in 1972, 1980 en 1996.

Engeland
De Engelsen wonnen het EK nog nooit en vallen de laatste jaren tegen op eindtoernooien; sinds 1996 was op zowel EK's als WK's een kwartfinale het beste resultaat. De afgelopen kwalificatiereeks biedt in ieder geval hoop: Engeland won alle tien de wedstrijden en werd daarmee groepswinnaar.

Portugal
De Portugezen presteerden de laatste vier EK's sterk met een verloren finale in 2004 in eigen land. In 2000 en 2012 reikte Portugal tot de halve finale en één keer was de kwartfinale het eindstation (2008). Portugal richt zijn pijlen vooral op sterspeler Cristiano Ronaldo, die voor zijn land al 55 doelpunten maakte.

België
De laatste keer dat België mocht deelnemen aan een EK was in 2000, toen het gastland was met Nederland. De Belgen kennen een sterke lichting sterspelers en zijn inmiddels de nummer één op de wereldranglijst. België won de kwalificatiepoule door Wales en Bosnië voor te blijven.

Mario Götze (M) scoort voor Duitsland in de WK-finale tegen Argentinië. Duitsland wordt wereldkampioen en zal ook tijdens het EK in Frankrijk de topfavoriet zijn Beeld anp
Mario Götze (M) scoort voor Duitsland in de WK-finale tegen Argentinië. Duitsland wordt wereldkampioen en zal ook tijdens het EK in Frankrijk de topfavoriet zijnBeeld anp

Pot 2

Italië
Het afgelopen EK verloren de Italianen afgetekend de finale van Spanje (4-0). Maar de kwalificatiepoule voor het komende EK won Italië ongeslagen. Het land moet zich in Frankrijk bovendien revancheren voor het dramatisch verlopen WK van 2014, toen Italië werd geëlimineerd in de groepsfase. Echte sterspelers heeft Italië niet, maar het op resultaat gerichte land kan, net als in 2012, voor een verrassing zorgen.

Rusland
In 2008 haalde Rusland op het EK nog de halve finale door Nederland te verslaan in de kwartfinale. Het WK van 2010, 2014 en het EK van 2012 waren een teleurstelling voor de Russen (2x geen kwalificatie, 1x eerste ronde). Rusland werd in de kwalificatiereeks tweede achter Oostenrijk.

Zwitserland
De Zwitsers gaan voor de vierde keer meedoen aan het EK, maar de groepsfase werd in de vorige drie edities niet overleefd. In de kwalificatiepoule met Engeland werd Zwitserland tweede. Het merendeel van de selectie speelt in de Duitse Bundesliga. De Zwitsers zijn geen favoriet voor eremetaal, maar zouden in staat moeten zijn de groepsfase op het EK te overleven.

Oostenrijk
Het is de eerste keer in de historie dat Oostenrijk zich op eigen kracht kwalificeert voor het EK. In 2008 organiseerde Oostenrijk (met Zwitserland) het EK waardoor het land zich automatisch kwalificeerde. In een poule met onder meer Rusland en Zweden werd Oostenrijk met negen overwinningen groepswinnaar in de kwalificatiereeks. Oostenrijk staat momenteel tiende op de wereldranglijst en dat is de hoogste klassering sinds de invoering van de lijst in 1993. De sterspeler is David Alaba van Bayern München.

Kroatië
De Kroaten behoren al tien jaar tot de beste twintig landen van de wereld, maar schitteren op eindtoernooien lukt niet. De kwartfinale in 1996 en 2008 is het beste resultaat van Kroatië op het EK. Met spelers als Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona) en Mario Mandžukic (Juventus) heeft de ploeg wel enkele spelers van het hoogste niveau.

Oekraïne
Ook Oekraïne kwalificeerde zich voor het eerst op eigen kracht voor het EK. Daar had de ploeg wel de play-offs voor nodig nadat het derde was geworden in de kwalificatiepoule achter Spanje en Slowakije. In die play-offs werd Slovenië over twee wedstrijden met 3-1 verslagen. Bijna de gehele selectie speelt ook in eigen land. Sterspeler Jevhen Konopljanka speelt bij het Spaanse Sevilla, maar ook Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev) is een van de topspelers.

De spelers van Oekraïne vieren feest na het behalen van het EK Beeld anp
De spelers van Oekraïne vieren feest na het behalen van het EKBeeld anp

Pot 3

Tsjechië
In 2004 redden de Tsjechen Oranje nog op het EK door in de groepsfase van Duitsland te winnen. Dit jaar was de ploeg minder behulpzaam: Tsjechië won twee keer van Nederland en plaatste zich als groepswinnaar voor het EK. Tsjechië zakte na de succesvolle (2003-2006) ver terug op de wereldranking. Inmiddels staan de Tsjechen op de ranking een plek achter Oranje.

Zweden
Ook deze editie is Zweden vertegenwoordigd. De ploeg die getrokken wordt door sterspeler Zlatan Ibrahimovic kwalificeerde zich via de play-offs voor het EK. Denemarken werd over twee duels met 4-3 verslagen. Ibrahimovic scoorde drie keer. In 2004 verloor Zweden na strafschoppen in de kwartfinale van Nederland. Zweden is met plek 45 op de FIFA-ranking wel het laagst geklasseerde land op het EK.

Polen
Achter Duitsland werd Polen tweede in de kwalificatiereeks voor het EK. De wereldkampioen werd zelfs verslagen door Polen in eigen huis. Bayern München-spits Robert Lewandowski is de uitblinker van het elftal. Polen verloor in de kwalificatie maar een keer en bewees dat het de grote landen moeilijk kan maken.

Roemenië
De Oost-Europeanen werden in de kwalificatiereeks tweede achter Noord-Ierland, maar verloren geen duel en kreeg slechts twee doelpunten tegen. Ook staat Roemenië veertiende op de FIFA-ranking. De ploeg kent geen grote namen, maar heeft aangetoond een lastige tegenstander te zijn.

Slowakije
De Slowaken gaan voor het eerst meedoen aan het EK. Achter Spanje werd Slowakije tweede in de kwalificatiepoule. Grote namen bij Slowakije zijn Napoli-middenvelder Marek Hamsik en Liverpool-verdediger Martin Škrtel. Ook voor Slowakije moet het meezitten tijdens de loting, wil de ploeg kans maken op de volgende ronde.

Hongarije
Voor het eerst in 1972 is Hongarije weer aanwezig op het EK. De ploeg kwalificeerde zich via de play-offs door Noorwegen over twee duels met 3-1 de baas te zijn. Een grote naam bij de Hongaren is oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák. De aanvoerder speelde al 75 interlands voor zijn land.

Arkadiusz Milik (M) juicht na zijn doelpunt namens Polen tegen Duitsland. Uitslag 2-0 Beeld anp
Arkadiusz Milik (M) juicht na zijn doelpunt namens Polen tegen Duitsland. Uitslag 2-0Beeld anp

Pot 4

Turkije
De Turken kwalificeerde zich ten koste van Nederland als beste nummer drie rechtstreeks voor het EK. In 2012 deed Turkije niet mee, maar in 2008 behaalde de ploeg de halve eindstrijd. Duitsland was destijds met 3-2 te sterk. De Turken staan na ruim vijf jaar weer eens bij de beste twintig landen op de wereldranglijst.

Ierland
De Ieren doen voor de derde keer mee aan het EK, maar bereikte nog nooit de tweede ronde. Na een derde plaats in de kwalificatiepoule achter Duitsland en Polen, hadden de Ieren de play-offs nodig om zich te plaatsen. Daar werd Bosnië over twee duels met 3-1 verslagen. Met Robbie Keane, Shay Given en John O'Shea heeft de ploeg drie ervaren spelers in de selectie met meer dan honderd interlands. Keane is de nationale topscorer met 67 doelpunten.

IJsland
Het is voor het eerst in de historie dat IJsland deelneemt aan een eindtoernooi. De ploeg beschikt over een goede generatie spelers met onder meer Gylfi Sigurðsson (Swansea City) en Kolbeinn Sigthórsson (oud-speler AZ en Ajax). IJsland versloeg in de kwalificatiereeks Oranje twee keer (2-0 en 0-1) en werd tweede achter Tsjechië. Dat IJsland zich kwalificeert is op meerdere punten uniek. Het land telt bijvoorbeeld maar 300 duizend inwoners.

Wales
Ook voor Wales is het de eerst deelname aan het EK. De ploeg speelde in 1958 al wel een WK en reikte zelfs tot de kwartfinale. Wales staat vijftiende op de wereldranglijst en zo hoog stond het land nog nooit. In de kwalificatiereeks werd Wales tweede achter België. Gareth Bale van Real Madrid is de sterspeler van de selectie. Hij scoorde al 19 doelpunten voor zijn land in 54 interlands.

Albanië
Albanië wel naar het EK en Nederland niet. Voor veel Oranjesupporters een hard gelach. Net als IJsland doet ook Albanië voor het eerst mee aan een eindtoernooi. In de kwalificatiereeks werden de Albanezen verrassend tweede achter Portugal en voor Denemarken. De ploeg beschikt niet over topspelers en zal het in Frankrijk lastig krijgen.

Noord-Ierland
Net als Slowakije, IJsland, Wales en Albanië doet ook Noord-Ierland voor het eerst mee aan het EK. Met voornamelijk spelers uit de Schotse competitie en de lagere Engelse divisies werd de ploeg verrassend eerste in de poule met onder meer Roemenië en Hongarije.

Voor het eerst doen 24 landen mee aan het EK, maar Nederland zit daar niet bij... Beeld anp
Voor het eerst doen 24 landen mee aan het EK, maar Nederland zit daar niet bij...Beeld anp
Meer over