EK triatlon Almere valt samen met WK in München

Het WK triatlon olympische afstand, dat begin augustus in München zou worden gehouden, is verplaatst naar zaterdag 4 september, toevallig ook de datum waarop in Almere de jaarlijkse triatlon lange afstand wordt gehouden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het beoogde zwemwater in München zijn resten van zware metalen gevonden. De organisatie vond het daarom onverantwoord de triatleten het water in te sturen. Men wilde uitwijken naar de olympische roeibaan van de Beierse stad, maar daar hebben in hetzelfde weekeinde de Duitse kano-kampioenschappen plaats. Daarom is besloten uit te wijken naar 4 en 5 september. Op 4 september is ook het EK lange afstand in Almere.

Voor de atleten verandert er niet veel. De triatleten die zich gespecialiseerd hebben op de olympische afstand (1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen, 10 kilometer lopen) wagen zich niet aan de traditionele lange afstand: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen, 42195 meter lopen. Andersom komt het wel voor, triatleten lange afstand strijden ook vaak op de kortere afstanden, al dan niet als training.

René Lammers, chef de bureau van de NTB: 'De toppers hebben zich gespecialiseerd, dus voor hen maakt het niet uit. Het is wel sneu voor Almere, dat ze, juist nu ze het EK in huis hebben gehaald, de publiciteit moeten delen met München.' Op de EK van Almere behoren Jan van der Marel en Frank van Heldoorn tot de grote kanshebbers.

De WK in München is voor triatleten een van de laatste mogelijkheden zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, waar de triatlon voor het eerst op de agenda staat. Maximaal drie Nederlanders mogen in Sydney aan de start verschijnen, mits Nederland eind dit jaar in de topzes van het landenklassement staat. Individueel moet dan minimaal een tophonderd-klassering behaald zijn.

De Nederlandse vrouwen, met voorop Europees kampioene Wieke Hoogzaad, staan zesde, de mannen elfde. Bij de komende world-cup-cyclus in Japan en Australië zullen ze daar verandering in moeten brengen.

Vijf Nederlandse mannen strijden in dit 'jaar van de waarheid' voor de twee of drie startbewijzen. Eric van der Linden en Dennis Looze hebben op dit moment de beste papieren van de grote 'Sydney-selectie' van bondscoach Louis Delahaye. Onder de kanshebbers is ook Rob Barel, 40 jaar inmiddels en meervoudig wereld- en Europees kampioen. Hij maakt dit jaar de overstap van de lange- naar de olympische triatlon.

Meer over