EK-succes baanwielrenner Wild compleet na brons op koppelkoers

Kirsten Wild maakte zondag op de EK in Berlijn haar palet aan eremetaal compleet. Na het goud op de afvalkoers van donderdag en het zilver zaterdag op het omnium, greep ze met Amy Pieters het brons op de koppelkoers, achter Groot-Brittannië en Ierland.

Kirsten WildBeeld Soenar Chamid

Ze voldeden samen goeddeels aan de opdracht van coach Peter Schep zo veel mogelijk voor in de wedstrijd te blijven. Voor vrouwen is de koppelkoers een nog betrekkelijk nieuwe discipline. Onervarenheid zou tot talrijke valpartijen kunnen leiden.

Het onderdeel wordt in 2020 ook verreden op de Olympische Spelen in Tokio. Gedurende 120 ronden lossen twee renners elkaar voortdurend af. Intussen verzamelen ze tijdens sprints om de tien ronden punten.

Bij de vorige EK in Frankrijk haalde Wild ook brons, toen met Nina Kessler. Schep besloot Kessler te vervangen door Pieters, de dochter van wielrenner Peter Pieters, de huidige bondscoach van België. Zij richtte zich de afgelopen jaren vooral op de weg, maar volgens Schep bezit zij zowel de inhoud als de snelheid om als ideale partner van topsprinter Wild te fungeren.

Tweeënhalve week

Het duo was tevreden met brons. Ze hadden ter voorbereiding slechts tweeënhalve week met elkaar getraind, onder meer tussen de mannen om in de drukte naar de automatismen te zoeken waarmee ze elkaar opzoeken en in de race slingeren. Sommige wissels oogden nog wat moeizaam. Wild: 'Dit was onze eerste wedstrijd. Dan is dit een goed begin.' Pieters: 'Er is nog ruimte voor progressie, zowel in de techniek als op pure snelheid.' De volgende wedstrijd is pas de WK in Apeldoorn, in februari. De samenwerking valt alleen nog in trainingen aan te scherpen.

Op het omnium - het overkoepelend begrip voor vier onderdelen - moest Wild zaterdag net als op de EK van 2016 en de WK van 2017 de Britse Katie Archibald voor laten gaan. Ze berustte in haar tweede plek. 'Ze is supersnel.'

Schoonheidsfoutjes

Zelf ontsnapte ze aan een valpartij, toen de Italiaanse Elisa Balsamo onderuit ging. In de poging haar te ontwijken schoot ze met beide voeten uit de pedalen, belandde met een klap op de bovenbuis en kon ternauwernood het evenwicht bewaren. Achteraf werd een barst in het frame vastgesteld. Ze kon nog wel de wedstrijd vervolgen. Of het incident het eindresultaat heeft beïnvloed, kon ze niet zeggen. 'Maar zoiets is niet per se prettig.'

Wild zegt enkele schoonheidsfoutjes te zijn begaan door in het eerste onderdeel, de scratch, een race over 10 kilometer, vier renners te laten wegrijden. Daar zaten geen favorieten bij, maar Archibald wist haar bij de sprint om de vijfde plek wat punten af te snoepen.

Op het laatste onderdeel, de afvalkoers, waarin om de ronde de laatste die de streep passeert uit de koers wordt genomen, reed ze als de regerend Europees kampioen, na haar winst op donderdag. Maar de Britse beschikte over de langste adem. Wild liet het in de laatste ronde lopen. 'Ze is gewoon beter.'

Meer over