Eisen tot acht jaar in grote drugszaak Satudarah

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank in Breda tot acht jaar cel geëist in een grote zaak tegen een vermeende drugsbende met Satudarah-president Angelo M. aan het hoofd. Vicepresident Björn E. van het Tilburgse chapter zou de drugs hebben gemaakt.

Redactie
In totaal hoorden veertien verdachten vandaag in de rechtbank de eis tegen hen. Een aantal is lid van Satudarah. Beeld anp
In totaal hoorden veertien verdachten vandaag in de rechtbank de eis tegen hen. Een aantal is lid van Satudarah.Beeld anp

Tegen E., die naar eigen zeggen uit de criminaliteit wil, klonk de hoogste eis van acht jaar. M., de wereldwijde baas van de motorclub, zou vijf jaar achter de tralies moeten. Xanterra M., broer van Angelo en ook president van de club, hoorde één jaar tegen zich eisen voor witwassen.

In totaal hoorden veertien verdachten de eis tegen hen. Een aantal is lid van Satudarah. Tegen één verdachte eiste justitie vrijspraak. De belangrijkste verdenkingen zijn de productie van en handel in harddrugs, wapenbezit en witwassen. Het OM eiste in totaal 37,5 jaar cel.

Het lidmaatschap van de motorclub is niet strafbaar, maar volgens officier van justitie Toine van de Ven werd Satudarah wel gebruikt om de drugsbende te vormen. 'De samenwerking werd vormgegeven door het lidmaatschap van Satudarah. M. had vanuit zijn rol als leider van de motorclub al van nature het aanzien als leider van de criminele organisatie.'

Raketwerper

M. onderhield contact met verdachten uit Litouwen voor het verkrijgen van grondstoffen voor de drugs. Bovendien werden ook in Nederland grondstoffen gekocht bij de chemiegroothandel van verdachte André S. in Eindhoven.

M. werd 30 november 2011 na een gevaarlijke achtervolging over de A2 met hulp van een politiehelikopter bij Vianen gepakt. Op die dag werden bij andere verdachten veel drugs, cash en wapens, waaronder in Tilburg een raketwerper, in beslag genomen.

Leden van de bende wasten tonnen wit, volgens justitie. De Staat wil M. voor bijna drie ton plukken, kondigde de officier eerder al aan.
Verdachten hebben zich veelal beroepen op hun zwijgrecht. Hun advocaten pleiten de komende twee weken. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.

Meer over