Eis: zeven jaar in zaak-Joos

Officier van justitie Hoekstra heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een celstraf van zeven jaar geëist tegen Mohammed G....

Hoekstra acht bewezen dat G. de 43-jarige vrouw op het Gerard Douplein in Amsterdam zo hard heeft geschopt, dat hij wel de intentie gehad moet hebben haar te doden.

Said B. is volgens het OM de enige andere verdachte die Joos heeft mishandeld. Hij zou eerst een stoel in haar richting gegooid hebben, en haar vervolgens onderuit hebben geschopt. Daarmee was hij de initiator van het geweld, en heeft hij een aandeel in de dood van Joos gehad , aldus de officier. De ontkennende verklaringen van B. noemde Hoekstra leugenachtig.

De zes andere verdachten hebben Joos niet aangeraakt. Maar gezien hun rol in de groep zijn ze wel degelijk strafbaar, oordeelt het OM. Door gezamenlijk schreeuwend en joelend op Joos af te komen zouden ze als groep de sfeer hebben gecreëerd waarin B. en G. - die allebei geen strafblad hebben - tot hun daden zijn gekomen.

Joos werd in oktober vorig jaar buiten Dirk van den Broek in de wijk De Pijp staande gehouden door winkelpersoneel omdat zij een blikje bier zou hebben gestolen. Bekenden van de medewerkers liepen ook mee. De zaak draaide uit op een vechtpartij, waarbij Joos om het leven kwam.

Uit de verklaringen die de acht verdachten gisteren gaven, kwam een warrig beeld naar voren. Een deel van de jongens zegt niet op het Gerard Douplein te zijn geweest, maar veel verklaringen spreken elkaar tegen.

Na de eis van het OM kwam alleen de advocaat van G. toe aan zijn pleidooi. G. erkent Joos twee maal te hebben geschopt, maar volgens zijn advocaat Onno van der Lee kunnen de schoppen niet de doodsoorzaak zijn geweest. Ook was het nooit de bedoeling van G. de vrouw te doden. Doodslag kan volgens de raadsman dus niet bewezen worden.

De zaak-Joos wordt vandaag verder behandeld.

Meer over