Eis van 200 dagen werk per jaar vervalt

Staatssecretaris Cohen van Justitie heeft een belangrijke eis uit de witte-illegalenregeling gehaald. De illegaal moet nu aantonen zes jaar aan een stuk in Nederland te hebben gewerkt of een uitkering te hebben gehad, maar hoeft niet langer aan de eis te voldoen dit minimaal 200 dagen per jaar te hebben...

De oproep van D66-Kamerlid Dittrich, vrijdag, soepel om te gaan met een eventuele aanvraag van de Turkse kleermaker Gümüs is strikt gezien loos. Gümüs werd twee jaar geleden na een golf van publiciteit uitgezet, onder meer omdat hij maar vijf jaar een sofi-nummer heeft gehad.

De vorige staatssecretaris van Justitie, Schmitz, ontwierp in 1994 de witte-illegalenregeling om de toenmalige praktijk te legaliseren. Sindsdien blijken er immer schrijnende uitzonderingen op de regel te zijn. Vertegenwoordigers van de witte illegalen verklaarden vrijdag dat vele illegalen papieren vervalsten om niet te worden uitgezet. Wie zou dat niet doen?, redeneren zij.

De Tweede Kamer keurde de regeling in 1995 goed, maar werd vaak geconfronteerd met menselijk leed. De affaire-Gümüs en de hongerstaking in de Haagse Agneskerk vorig jaar waren dieptepunten. VVD, CDA en klein christelijke partijen hielden de poot stijf, progressieve partijen begonnen te twijfelen.

Meer over