Eindoordeel schadeclaim Rabobank nabij

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Bijna vijf jaar nadat hij door de Raboploeg uit de Tour werd gezet, krijgt Michael Rasmussen eindelijk te horen of zijn ontslag onterecht is geweest. Op 25 mei dient bij het gerechtshof in Arnhem de beroepszaak waar de renner en de Rabobank nog één keer tegenover elkaar komen te staan.

Het hof beslist die dag of het de Utrechtse kantonrechter volgt. Die bepaalde in juli 2008 dat Rasmussen ten onrechte op staande voet was ontslagen en dat de Rabobank hem daarvoor 665 duizend euro schuldig was.

Beide partijen gingen tegen die uitspraak in beroep. Rabobank meent correct gehandeld te hebben en eist juist geld van Rasmussen. De nu 37-jarige Deen op zijn beurt vindt dat hij recht heeft op een schadevergoeding die veel hoger ligt: 5,5 miljoen euro.

Hij telt voor die berekening alle inkomsten op die hij door het ontslag zou zijn misgelopen, zoals de criteriums waarvoor hij als winnaar van de Tour in 2007 zou zijn uitgenodigd. De 6,7 ton waarop de rechter vier jaar geleden uitkwam, beschouwt hij als een rekenfout.

Rasmussen werd op 25 juli 2007 door teamdirecteur Theo de Rooij uit de Tour gezet, een paar uur nadat hij op de Aubisque zijn eindzege had veiliggesteld. Die dag kwam uit dat hij niet in Mexico verbleef tijdens de voorbereiding op de Tour, maar thuis in Italië was geweest. Volgens de Rabobank bedroog hij daarmee zijn werkgever, maar een onderzoekscommissie stelde al snel vast dat de ploegleiding van de meeste gebeurtenissen had afgeweten.

De val van de Deen als profrenner was niettemin al ingezet. Hij werdvoor twee jaar geschorst vanwege het verkeerd doorgeven van zijn verblijfplaatsen. Rasmussen leek na de schorsing zijn rentree te maken bij Astana en onderhandelde ook met kleinere Italiaanse en Spaanse teams, maar de internationale wielrenunie stak daar volgens hem een stokje voor. UCI-voorzitter McQuaid heeft dat altijd ontkend.

Bij het Deense team Christina Watches vond Rasmussen wél onderdak, eind 2010. Tot zijn ploeggenoten behoort onder meer Stefan Schumacher. De Duitser heeft eveneens een schorsing van twee jaar achter de rug na een positieve dopingtest bij de Zomerspelen van 2008.

De ploeg, gesponsord door een horloge-ontwerpster, komt uit op het derde niveau en neemt nu deel aan de Ronde van San Luis. De eerste etappe van de Argentijnse rittenkoers werd gisteren verreden. Alberto Contador en Tom Boonen zijn de meest prominente deelnemers.

undefined

Meer over