Eindhoven worstelt met nazi-krakers

De gemeente Eindhoven zit in haar maag met een groep extreemrechtse jongeren die een oude kazerne hebben gekraakt. Volgens enkele linkse organisaties en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) biedt Eindhoven daarmee 'een vrijplaats' voor rechtsextremisme en antisemitisme....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Het gemeentebestuur zegt echter voorlopig weinig te kunnen doen. Zolang de openbare orde niet wordt verstoord, kan de gemeente niet ingrijpen. De krakers kunnen pas uit de kazerne worden gezet als er concrete plannen zijn voor een nieuwe bestemming.

Drie jaar geleden kraakten rechtse jongeren de voormalige Constant Rebecquekazerne aan de Achtseweg-Zuid. Volgens de linkse actiegroep Anti-Fascistische Aktie is het 'een van de weinige plekken in Nederland waar extreemrechtse organisaties, partijen en individuen elkaar ongestoord kunnen ontmoeten'.

Er ontstond dit weekeinde grote commotie toen in de kazerne een besloten popconcert werd gehouden met twee beruchte Duitse antisemitische rockbands: Rassenhass en Oidoxie. Enkele gemeenteraadsleden klopten vrijdag bij burgemeester Sakkers aan om het concert te verbieden.

Maar het gemeentebestuur wildedaar niet aan. 'Het was een besloten feest, zoals iedere burger in zijn huis een feestje mag bouwen en gasten mag uitnodigen. Zonder ordeverstoring waren we niet bevoegd om op te treden', aldus een woordvoerder.

Wel legde Sakkers een noodverordening klaar om bij rellen te kunnen ingrijpen. Maar buiten de kazernepoort bleef het rustig. Circa 150 bezoekers, vooral skinheads uit België, passeerden de poort. Actievoerders, onder wie CIDI-directeur Naftaniël en twee raadsleden van PvdA en VVD, probeerden tevergeefs contact te leggen met de mensen binnen.

Het omstreden concert, Rock gegen ZOG (Zionist Occupation Government) genaamd, was voor CDA, VVD en D66 aanleiding om deze week aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) vragen te stellen. Volgens CDA-fractievoorzitter Verhagen had de gemeente Eindhoven niet de ruimte mogen geven aan een neonazistisch concert in een gekraakt overheidsgebouw. De gebouwen op het terrein zijn van Defensie, de grond van de gemeente Eindhoven.

Het gemeentebestuur is al lange tijd met Defensie in onderhandeling over de aankoop van de gebouwen. Volgens zijn woordvoerder wil verantwoordelijk wethouder Pastoor vaart zetten achter de onderhandelingen om snel een nieuwe bestemming aan het terrein te kunnen geven. Dan moeten de krakers hun biezen pakken.

Meer over