Eindhoven opent centrum voor hedendaags design

Samenwerking met Design Academy...

EINDHOVEN De gemeente Eindhoven gaat in samenwerking met Li Edelkoort, directeur van de Design Academy in Eindhoven, een nieuw centrum voor hedendaags design openen. Dit Designhuis komt in het voormalige kantongerecht, tegenover het Van Abbemuseum in het centrum van de stad. De opening is in oktober tijdens de Dutch Design Week.

Het voormalige kantongerecht, een naoorlogs gebouw, is een jaar geleden aangekocht door de gemeente Eindhoven. Voor die tijd zouden er al informele gesprekken zijn geweest met Edelkoort. De gemeente betaalt de verbouwing en neemt de exploitatie in het eerste jaar voor haar rekening. De werkzaamheden in het drie verdiepingen tellende gebouw beginnen zodra de bouwplannen door monumentenzorg zijn goedgekeurd.

Het centrum krijgt een multifunctioneel karakter. Naast exposities worden zalen verhuurd voor bedrijfspresentaties en lezingen. Over samenwerking met het Van Abbemuseum, bijvoorbeeld over uitwisseling van de designcollectie van dit museum, is overleg gaande. De loopbrug die sinds enkele maanden over de Dommel ligt en het Van Abbemuseum nu al verbindt met het toekomstige Designhuis, is mede met deze plannen in het achterhoofd aangelegd.

Het Designhuis zal geen eigen collectie aanleggen. Wel moeten er jaarlijks minimaal vijf dragende exposities worden gehouden. In het businessplan noemt Edelkoort als voorbeelden exposities van de Britse topontwerper Tom Dixon, van de Nederlandse grafische ontwerper Anthon Beeke of een selectie van de kristallen kroonluchters van Swarovski, een designproject waaraan ook Nederlandse ontwerpers meewerkten. Verder zullen in het Designhuis tentoonstellingen van jonge talenten komen.

De opening van het Designhuis past in de strategie van Eindhoven zich te profileren als designstad. Naast de Design Academy is er ook nog een opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU. Daarnaast wordt de jaarlijkse Dutch Design Week in oktober door de gemeente financieel ondersteund. Vorig jaar werd met gunstige voorwaarden de uitreiking van de Nederlandse Designpijzen naar de stad gelokt.

Meer over