Eindeloze herhaling van verkeersovertredingen zijn liefdeloze opvulling

Stop! Politie op RTL7 herkauwt oude beelden van Blik op de Weg. Het is goedkope, liefdeloze opvulling van primetime tv.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wie op een doordeweekse dag eens wat anders wil dan De Wereld Draait Door, Utopia of RTL Boulevard, heeft zo rond 19:30 uur weinig keus. Je zou de televisie eens helemaal uit kunnen zetten, maar dan moet je met iemand praten of een boek lezen. Normaal. Doen. Je hoeft niet heel lang te zappen om op RTL7 terecht te komen, waar je wordt verwelkomd met een bord vol adrenaline, testosteron en zwaailichten. Oftewel: Stop! Politie.

Wie het programma nog nooit heeft gezien (God bless you) moet weten dat het uitgezonden wordt ná de kunstwerkjes Idioten Op De Weg en Bezopen Bestuurders en dat het niet veel meer behelst dan een aaneenschakeling van fragmenten van Nederlanders die verkeersregels overtreden en daarop worden aangesproken door de verkeerspolitie. Waar op zich niets mis mee is natuurlijk; er zit een bepaalde voldoening in het kijken naar mafkezen die worden aangehouden en bestraft. Lekker voor je, met je Golf GTI. Blik Op De Weg, Wegmisbruikers; wie is er niet groot mee geworden.

Belachelijk oude beelden

Maar waar het misgaat bij Stop! Politie is dat het programma een even eindeloze als willekeurige herhaling is van heel oude tot belachelijk oude beelden. Zo begon een uitzending (sorry, ik weet niet precies meer welke, het maakt ook niet uit, het is allemaal hetzelfde) met een fragment uit 29 augustus 2002 waarin een auto te hard reed (ofzo). In de wereld van Stop! Politie is dat redelijk recent. In dezelfde aflevering zat ook een fragment waarin een man aan de kant werd gezet omdat zijn dochtertje geen gordel om had. Datum: 27 juli 1998. De man kreeg een boete van 240 gulden. Op de achtergrond kon je een brontosaurus zien grazen.

De voice-over probeert er soms nog wat van te maken door met spirituele teksten de kijker (gemiddeld toch zo'n 200- tot 250 duizend) te prikkelen. 'Het zijn vaak de dingen die zo vanzelfsprekend lijken, die vanuit een ander perspectief zo tegen kunnen vallen.'

Pardon?

Omvangrijk archief

Stop! Politie wordt gemaakt door televisieproducent Leo de Haas, die jarenlang Blik Op De Weg produceerde en dus beschikt over een omvangrijk archief aan achtervolgingen en arrestaties. Toen Stop Politie! in 2012 voor het eerst op televisie kwam, liet de woordvoerder van de Raad van Korpschefs in deze krant weten dat hij het een beetje raar vond dat die oude beelden nu opnieuw gebruikt werden. Begrijpelijk.

Een kleine vijf jaar (en een faillissement van Leo de Haas Producties) later wordt Stop Politie! dus nog steeds elke werkdag uitgezonden (tenzij er gevoetbald of gedart wordt). Het is goedkope, liefdeloze opvulling. Op primetime nota bene. Dat heeft iets obsceens, alsof het RTL7 werkelijk niet interesseert of er iemand kijkt. Of wat die kijker tegen de televisie roept als hij weer eens een bijna twintig jaar oude herhaling voorgeschoteld krijgt. Stop! Alsjeblieft.

Meer over