AchtergrondKunstmatige intelligentie

Eindeloos veel gezichten van mensen die niet bestaan

De een noemt het doodeng, de ander kunstmatige intelligentie op zijn best. Hoe dan ook is de site Thispersondoesnotexist even fascinerend als verslavend.

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

Misschien wel dankzij de simpele opzet: een afbeelding van een gezicht, meer ziet de bezoeker niet:

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

Zodra de pagina handmatig wordt ververst, komt er een nieuw gezicht:

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

En dan nog een, en nog een, eindeloos door. Het bijzondere van al deze gezichten is – de naam van de site verklapt het al – dat deze personen helemaal niet bestaan. Ze worden gegenereerd door een zogenoemd Generative Adversarial Network (GAN). De site – een initiatief van Uber-ontwikkelaar Philip Wang – is nieuw, de achterliggende theorie is dat niet. Wang baseert zich op vorig jaar door Nvida gepubliceerd onderzoek over het gebruik van neurale netwerken om nepportretten te fabriceren. Dat was vorig jaar al in het nieuws, al zaten er toen nog wel heel rare exemplaren tussen:

null Beeld Nvdia
Beeld Nvdia

Aan de basis ligt een grote dataset van 70.000 foto’s van 1024 bij 1024 pixels die afkomstig zijn van Flickr. Hiermee getraind is het netwerk in staat nieuwe portretten te maken. Feitelijk is er sprake van twee netwerken. Het eerste heeft een bepaalde taak geleerd, in dit geval gezichten classificeren. Het tweede is het creatieve netwerk, voor het verzinnen van gezichten. Deze worden aan netwerk 1 aangeboden, waarna dat het teruggeeft met daarbij de kans dat het een gezicht is. Het creatieve netwerk gaat aan de hand van die kans aan de slag en probeert een beter plaatje te maken, net zo lang totdat er een evenwicht tussen de twee netwerken ontstaat en het niet meer beter kan. Kwestie van kansberekening.

Het resultaat is al een tijdje bekend: een bijzonder krachtige manier om de computer van alles te laten verbeteren of creëren. In dit geval gezichten, maar het kan van alles zijn. Een fake-video bijvoorbeeld zoals deze waarin Trump vermengd is met Mister Bean:

Ook kunnen die netwerken zelf cartoons van foto’s maken in verschillende stijlen. Of wilt u misschien liever dat de computer een glimlach op een gezicht tovert?

null Beeld Korea University e.a.
Beeld Korea University e.a.

Iemand automatisch ouder laten maken?

null Beeld Orange Labs
Beeld Orange Labs

Het automatisch veranderen van een zonnig landschap in een regentafereel in een video is ook een fluitje van een cent:

null Beeld Nvida
Beeld Nvida

of met een paar slordige vegen stenen omtoveren in natuur of vice versa:

Het kan allemaal. Nee, perfect is het nog lang niet altijd. Ook bij Thispersondoesnotexist niet: wie goed oplet, ziet het nog wel eens fout gaan bij accessoires (brillen, hoofddeksels) en bij de achtergronden waar soms in de kantlijn een Picasso-figuur opduikt:

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

Ondertussen heeft deze persoon te maken met een alienachtige entiteit die in haar oor lijkt te kruipen:

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

Soms is de fout van de computer veel subtieler, bijvoorbeeld bij dit portret waar de tanden en de lip van deze man een vreemde verbintenis zijn aangegaan:

null Beeld Thispersondoesnotexist
Beeld Thispersondoesnotexist

Maar wat blijft is het fascinerende van al die gezichten die er zo levensecht uitzien, maar die het bedenksel zijn van een computer. En ook het besef dat er meer portretten bestaan van onbestaande mensen dan van bestaande mensen. Wie maar lang genoeg met zijn vinger aan de refreshknop zit, komt misschien nog wel zijn niet-bestaande dubbelganger tegen.

Meer over nepvideo’s en creatieve computers:

In akelig overtuigende nepvideo’s zeggen en doen beroemdheden en politici dingen waar je, zacht gezegd, nogal van opkijkt. Zo maak je er zelf een.

Mensen zijn niet meer de enigen die schilderijen, romans en muziek kunnen maken, nu computers dit kunstje ook steeds beter beheersen.

Gokkende computers zijn ook weer vrij makkelijk te foppen door een laag onzichtbare ruis aan een plaatje toe te voegen. Een panda wordt dan ineens geïnterpreteerd als een geweer.

Photoshop in turbostand: computer creëert zelf akelig echte nepberoemdheden.

Meer over